Home Novosti BiH ŽELJKO KOMŠIĆ JASAN: Ako međunarodna zajednica nagradi projekat ‘srpskog sveta’, presuda Stanišiću...

ŽELJKO KOMŠIĆ JASAN: Ako međunarodna zajednica nagradi projekat ‘srpskog sveta’, presuda Stanišiću i Simatoviću ostaje mrtvo slovo na papiru

Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, bivšim čelnicima SDB-a Srbije, konačna je pravna osuda projekta Velike Srbije iza kojeg su devedesetih stajale obavještajne strukture susjedne Srbije, kao i presuda aktuelnom projektu takozvanog “srpskog sveta” iza kojeg, također, stoje sadašnje obavještajne i političke strukture Srbije, smatra član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

– Između te dvije strukture ne postoji nikakav diskontinuitet i to treba uzeti u obzir kada se razmatra trenutna politička situacija na Zapadnom Balkanu, gdje mir očito visi o koncu, a ponajviše ga ugrožavaju oni koji tako često govore o potrebi očuvanja mira, o njihovim naporima u tome smislu. Kada pogledate ko o tome govori, stiče se dojam da od zagovornika “srpskog sveta” nema većih mirotvoraca. Ali to nije tako.

Da nije tako, to znaju i pojedini dijelovi međunarodne zajednice koji blagonaklono gledaju na projekat “srpskog sveta”, koji je samo nastavak projekta Velike Srbije. Kada kažem blagonaklono, mislim na njihovu stratešku odluku da preko leđa Bosne i Hercegovine zadovolje iste ove velikodržavne aspiracije koje su definitivno i konačno proglašene zločinačkim. Toj blagonaklonosti u zadnje vrijeme svjedočimo gotovo sa nevjericom.

Ipak, nadam se da upravo ti dijelovi međunarodne zajednice u budućem razvoju političkih odnosa na Zapadnom Balkanu, neće pribjeći tome da, suštinski, u političkom smislu nagrade projekat koji je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću osuđen. U protivnom, i ova presuda ostaje samo mrtvo slovo na papiru – naveo je Komšić.

Previous articleCHRISTIAN SCHMIDT “NEMA BRIGE”: “Ovdje se radi o taktičkim, nažalost nasilnim prepirkama koje mogu…”
Next articleNastavnica Bosanskog dala manju ocjenu učeniku i onda spojila negaciju i glagol
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.