Home Novosti BiH ŽESTOK OKRŠAJ DRAGANA I DENISA: Bećirović: “Ne trebate nas trpati u torove”;...

ŽESTOK OKRŠAJ DRAGANA I DENISA: Bećirović: “Ne trebate nas trpati u torove”; Čović: “Da li ste u nekom toru ili niste, to ćete se sami opredjeljivati”

“Zatim ste izrekli neistinu da u Sarajevu živi manje od 1,5 posto Hrvata”, poručio je Bećirović.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH nastavljena je raspravom delegata Denisa Bećirovića i Dragana Čovića o euroatlantskim integracijama BiH. Bećirović je predložio da se ova tema uvrsti na dnevni red spomenuvši Čovićev intervju za HRT u kojem je kazao kako “samo Hrvati žele u NATO, Srbi slijede politiku Srbije i neće, a da se Bošnjaci ne zalažu dovoljno”.

“Ne trebate nas trpati u torove, gospodine Čoviću”, rekao je Bećirović, na šta mu je Čović odgovorio:

“Da li ste u nekom toru ili niste, to ćete se sami opredjeljivati. Imaju tri kluba tri naroda i ništa više od toga i s ponosom sam dio Kluba Hrvata u ovom domu, jer je tako definirano Ustavom. Rasprava o tome kako želimo ići u euroatlantske integracije – ponovio sam sto puta stav, a nekada možete uzeti moju knjigu i tamo ćete naći moj stav. Mi smo posljednjih 20 godina od predstavnika međunarodnih zajednica potpisivali sporazume i svaki put odustali, zato sam rekao da jedni žele na jedan način, drugi ne žele, a treći imaju taktite. I sve što sam rekao o glavnom gradu moje domovine BiH Sarajevu stoji. Danas je Sarajevo grad jednog naroda i ono malo ostalih koji su ostali kao građani da žive. Nažalost, to je tako. Ne bi trebalo analizirati moje riječi u nekom intervjuu, rekao sam to sada. Mi to danas u Tuzli, Goraždu i Bihaću kada govorimo o poziciji nekog od naroda, kao i drugim sredinama o drugim narodima. BiH ima nacionalnu strukturu, jer ona počiva na konstitutivnim narodima i Ustavu, to nije tor”, rekao je Čović.

Bećirović ga je optužio da ne govori istinu i činjenice navodeći kako je tokom gostovanja na HRT-u “optužio kompletnu vlast u Sarajevu da radi na realizaciji Islamske deklaracije, muslimanske, unitarne države itd”.

“To nije istina. Zatim ste izrekli neistinu da u Sarajevu živi manje od 1,5 posto Hrvata. Pogledajte popis iz 2013., najmanje četiri puta ste rekli od onoga što jeste. Rekli ste podvalu da je etnički čist grad, ne, to je kosmopolitski grad, a to što mu se promijenila etnička struktura stanovništva, znamo koje su politike radile na razdvajanju naroda i koje su odgovorne, gospodine Čoviću. Pozivam vas da govorite o istini i činjenicama, ne blatite glavni grad ni državu BiH. Ne stavljajte metu na čelo cijelim narodima kao što ste radili u saopćenju iz novembra prošle godine vezano za teroristički akt u Francuskoj. Poštujte sve građane i narode”, rekao je Bećirović.

Predsjedavajući Nikola Špirić pokušao ga je prekinuti kazavši kako “nešto treba ostaviti i za raspravu”, na što mu je Bećirović rekao: “Kolega Špiriću, mlad ste igrač da me možete zbuniti.”

“Budeš li nas ti mirio, Denise, nikada mira neće biti”, prokomentirao je Špirić.

Čović je rekao kako stoji iza svake riječi koju je javno izgovorio u posljednjih 15 godina.

“Možete staviti masku na uši, oči i usta i ne čuti ništa i ne djelovati, ali držim se svojih godina, iskustva i znanja da dobro vodim računa kako zastupam interese svoje domovine BiH i kada govorim kao predstavnik Hrvata u BiH”, rekao je Čović.

Bećirović je zaključio raspravu porukom da će “država BiH preživjeti, jer su integrativne snage u BiH jače i prijatelji države BiH u svijetu jače od onih koji ne misle dobro državi BiH”.

Inicijativa Denisa Bećirovića nije imala ni entitetsku ni opću većinu.

(SB)