Home Novosti BiH ŽESTOK OKRŠAJ PRED KAMERAMA: Mektić kontra Stevandića – „Zašto nije dozvoljeno da...

ŽESTOK OKRŠAJ PRED KAMERAMA: Mektić kontra Stevandića – „Zašto nije dozvoljeno da postavimo pitanje Draganu Čoviću nakon govora u Narodnoj skupštini…“

„Slobodna Bosna“ donosi dijelove burne rasprave u emisiji U fokusu OBN televizije.

U emisiji U fokusu na OBN televiziji gostovali su SDS-ov parlamentarac Dragan Mektić, lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Edin Ramić iz SDA.

U početku emisije bilo je govora o negiranju genocida, te nametnutom zakonu bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka koji zabranjuje negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca. Ramić je podsjetio da lider SNSD-a Milorad Dodik povratnike Bošnjake u Podrinje nazivao okupatorima. Stevandić je optužio lidera SDA Bakira Izetbegovića da je cijeli jedan narod nazvao genocidašima, a nakon pitanja voditelja zbog čega SNSD i partije na vlasti nisu oko prijedloga zakona koji je upućen u zakonsku proceduru uključili i opoziciju, Stevandić je kazao kako se zbog toga izvinjava.

Mektić je kazao da Milorad Dodik spašava svoju kožu kod međunarodnih zvaničnika s ovim prijedlogom zakona, što je Stevandić negirao. Mektić je dodao i da opozicija neće biti za SNSD-ov zakon, te upozorio da Stevandić ne želi da kaže kako je sve što se radi potezom vlasti u Republici Srpskoj oko ovog zakona je da se nakon šest mjeseci političari iz RS-a vrate u državni parlament kao da se ništa nije dogodilo. Stevandić je kazao da se u pola BiH ne poštuje Inzkov zakon, te je kazao da je Ramić to potvrdio, što je Ramić demantirao, napravivši komparaciju i upitavši Stevandića šta bi značilo to kad bi Kanton Sarajevo stavio van snage neki zakon koji je usvojen u RS-u. Mektić je upozorio kako to što govori Stevandić nije istina, te kazao da je vladajuća koalicija iz SNSD-a dolazila u institucije BiH i donosila zakone, te kako vlast u Banjoj Luci u kojoj je i Stevandićeva stranka obmanjuje javnost i manipulira narodom.

Stevandić je kazao da niko po Inzkovom zakonu u RS-u neće biti uhapšen, a na upit Mektića šta će biti kad se raspiše potjernica, Stevandić nije izravno odgovorio.

Stevandić je najavio nastavak prijenosa nadležnosti sa države na entitet Republika Srpska, a Ramić uzvratio kako će se na takve zakone uložiti žalbe nadležnim institucijama.

Mektić je iznio niz optužbi na račun Milorada Dodika, kazavši kako je dobro što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Dodiku rekao da se vrate u državne institucije, te upozorio kako svi znaju kakav je kriminal počinjen u Republici Srpskoj, a za Stevandića je kazao da je slao drugačije poruke od SNSD-a te kako je bio na korak da bude izbačen iz te koalicije.

Mektić je govorio o izbornom kriminalu vladajuće koalicije u RS-u, upitao Stevandića zna li koliko je Sanja Vulić imala glasova na ponovoljenim izborima, upitavši gdje je nestalo 17 hiljada glasova.

„Nisu omogućili u Narodnoj skupštini da Dragan Čović odgovori na pitanja zašto u kantonima sa hrvatskom većinom Srbi nisu konstitutivni narod“, kazao je Mektić.

O IZBORU KOMŠIĆA I IVANIĆA

Stevandić je kazao kako je Komšić izabran glasovima Bošnjaka i uz pomoć manipulacija, a Ramić ga je upitao je li Mladen Ivanić izabran glasovima drugih naroda i zbog čega se Stevandić tada nije bunio.

https://youtu.be/GWVzeFXglWE