Home Novosti BiH ŽESTOKA POLEMIKA: Dodik burno reagirao na intervju Izetbegovića Glasu Amerike (VIDEO)

ŽESTOKA POLEMIKA: Dodik burno reagirao na intervju Izetbegovića Glasu Amerike (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je danas lideru SDA Bakiru Izetbegoviću da je Kosovo sastavni dio Srbije i da BiH nije priznala Kosovo. Dodao je kako bi Izetbegović trebao da se rukovodi zvaničnom politikom Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je danas lideru SDA Bakiru Izetbegoviću da je Kosovo sastavni dio Srbije i da BiH nije priznala Kosovo. Dodao je kako bi Izetbegović trebao da se rukovodi zvaničnom politikom Bosne i Hercegovine.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu za “Glas Amerike” da su Srbija i zvanični Beograd problem za dešavanja na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, Dodik je istakao da, ukoliko se neko bavi politikom i želi da neko poštuje teritorijalni integritet BiH, onda politika Bosne i Hercegovine treba da bude poštivanje teritorijalnog integriteta Srbije.

“Umjesto da zahvali Srbiji kao zemlji koja drži do stabilnosti u regionu i koja se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH, Izetbegović se drznuo da prekraja granice Srbije i da govori o tome šta će Srbija da učini”, izjavio je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, dodajući da je Izetbegović još jednom iskazao mržnju prema Srbiji i Srbima u cjelini.

Dodik je naveo da nema naznaka da će Srbija priznati Kosovo, kako to mnogi kod Bošnjaka, a pogotovo Izetbegović, priželjkuju.

Prema njegovom mišljenju, Izetbegovićeva izjava ne doprinosi nikakvom razumijevanju i pomirenju, nego vrijeđa svakog Srbina u bh. entitetu Republika Srpska, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

“Tretirati Srbiju kao glavnog krivca, što Izetbegović čini duže vrijeme, nije ni korektno, ni tačno, a ni historijski održivo. Neodrživa je i tvrdnja da su Srbi agresori u BiH jer to nije tako”, istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglašava da nije politički korektno da se Srbija na ovakav način izaziva i lažno kvalifikuje kao agresor na svojoj teritoriji i kao napadač na Bosnu i Hercegovinu, jer to nije tačno.

“Njemu (Izetbegoviću) smeta kada neko kaže da je u BiH bilo 4.000 mudžahedina koji su ratovali na strani Bošnjaka, a agresijom se smatra što je bilo dobrovoljaca iz Srbije koji su pomagali Srbima u BiH. To ne može da istrpi objektivnost”, smatra Dodik.

On je odlučno negirao da Srbija modelira šta će da radi Banjaluka.

“Šta će Republika Srpska da učini u budućnosti stvar je naših politika. On ima pravo da o tome promišlja, ali nema pravo da na tu temu vrijeđa. Banjaluka u političkom smislu nije eksponent Beograda, nego njegov partner”, pojasnio je Dodik.

On je poručio da niko ne može da povuče nikakvu – ni gvozdenu, ni vizuelnu, ni verbalnu granicu na Drini, jer ona ne postoji.

Prema njegovom mišljenju, nemoguće je da Srbi u BiH ne doživljavaju pitanja u Srbija kao svoja, pa i Kosovo.

“Kosovo kao emotivno, nacionalno, narodno i historijsko pitanje kod Srba nije samo pitanje uređenja države, nego i pitanje kolijevke srpske nacionalne kulture i nacionalnog bića. Mi Srbi koji živimo van Srbije sasvim relevantno imamo pravo da učestvujemo u svakoj ocjeni o tome na koji način može i treba da bude rješavano to pitanje u budućnosti”, ukazao je Dodik.

On je rekao da je Izetbegović ovakvim izjavama doveo u pitanje svaki aranžman koji se pokušava uraditi da bi funkcionisao sistem, kao što je formiranje vlasti.

“Bilo bi bolje da se okrenemo formiranju vlasti u BiH, ali je očigledno da to Izetbegović ne želi”, konstatovao je Dodik.

Podsjećamo, lider SDA, Bakir Izetbegović, u intervjuu za Glas Amerike, između ostalog je kazao kako je jedina jedina veza između Kosova i BiH to “što je ista strana napravila nasilje nad Albancima na Kosovu i u BiH nad Bošnjacima.”

“Na to ne možemo šutiti i treba podsetiti na tu stvar kada se krenu povlačiti paralele. Stavili su ljude na vozove na Kosovu i pokušali da ga isprazne. Znamo šta je bilo u Bosni i šta je kulminiralo genocidom. To nije stvaranje kriza i započinjanje novih svađa. Problem počinju oni, ponovo iz Beograda”, rekao je Izetbegović za “Glas Amerike”.

Izetbegović je dodao i da smatra da će se, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, svi radari okrenuti prema BiH.

Cijeli intervju pogledajte u video prilogu.

(SB)