Home Archive ŽESTOKO SUČELJAVANJE KOLINDE I MILANOVIĆA: Posvađali se na pitanju o Komšiću; Evo...

ŽESTOKO SUČELJAVANJE KOLINDE I MILANOVIĆA: Posvađali se na pitanju o Komšiću; Evo šta Komšić misli o njima

Šest dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj na RTL-u se održava debata predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića.

Aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a, te SDP-ov kandidat Zoran Milanović, koji iz prvog kruga nosi 3 posto prednosti, odgovarali su na set pitanja iz političkog, gospodarskog, društvenog i ostalih područja javnog života.

Tko je za vas Željko Komšić? Biste li prihvatili njegov poziv kao predsjednik/ca i biste li ga pozvali u Hrvatsku?

Kolinda Grabar – Kitarović:

“Gospodin Komšić je legalno, ali nelegitimno izabran član Predsjedništva BiH. On bi trebao, ne samo etnički nego i politički, predstavnik svih Hrvata. U mojem programu je prije svega ulazak BiH u EU. Mislim da Evropa i ostatak svijeta duboko potcjenjuju stanje u toj državi i da njoj treba pristupiti na poseban način, ali pod uvjetom poštivanja svih načela, ne samo Dejtonskog ugovora, nego i prethodnih ustava BiH koji predviđaju, ne samo jednakopravnost državljana već i jednakopravnost svih naroda. Nastavit ću se boriti za pravo hrvatskog naroda bez obzira što je najmanji da bude jednakopravan u svemu s ostala dva naroda i sa svim državljanima BiH”.

Zoran Milanović:

“Kao premijer bio sam uvijek i u svakom trenutku tu za Hrvate iz BiH, cipelom na terenu, ne čizmom. Nisam tražio glasove, radili smo, intenzivno. Kad je doslovno gorjelo, bio sam dolje, niko iz HDZ-a nije bio tih dana. Komšića znam godinama i kritizirat ću ga jer smo osobno razgovarali o tome. Problem je tog legitimiteta, pa čak i legaliteta. Pitanje je koliko to to uopće u skladu sa Ustavom BiH. On bi trebao biti biran od Hrvata kao što su predstavnici talijanske ili srpskke manjine u Hrvatskoj birani od Srba i Talijana”.

Kolinda Grabar – Kitarović:

“Malo mi je neobična ta vaša izjava, gospodine Milanoviću obzirom da ste vi žestoko podržavali gospodina Komšića na izborima 2010. godine, iako je i prije toga bio izabran većinom glasova jednog drugog naroda. NIje da imam išta protiv tog naroda, ali želim da se Hrvatima pruži ono što se pruža i svima ostalima, a to je konstitutivna jednakopravnost”.

Zoran Milanović:

“Ne znam čemu ovo sitno podbadanje. Da, ja sam ga podržavao i 2010. godine, međutim, nakon godinu dana sam rekao: ‘Prijatelju, ovo se ne radi tako’. To je bilo prije 10 godina. Ne znam gdje ste vi tada bili, vjerovatno lobirali za svoje mjesto u NATO-u. Ja sam to radio kao politički lider najveće stranke u Hrvatskoj. Možemo govoriti o idealu građanske države, ali BiH to nije. Prema tome, ja sam bio svjedok kad je Haris Silajdžić 2006. godine upozoravao Željka Komšića da to nije dobar način i da će jako otuđiti Hrvate. To se i dogodilo”.

Kolinda Grabar – Kitarović:

“Kad već spominjete Silajdžića, sjećam se kad je bio u Zagrebu na onom međudržavnom vijeću i kada je pred predsjednikom Mesićem koji je tada bio predsjednik, a ja ministrica vanjskih poslova rekao ‘ovdje se jako neugodno osjećam'”.

U intervju za “Slobodnu Bosnu” čiji dio je večeras objavljen, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao sljedeće:

“Poštovati ću izbor građana Republike Hrvatske, ma kakav on bio. Što se tiče samih kandidata mislim da je Milanović mudriji. Ako ne dođe do promjene politike prema BiH, onda on kao takav može biti i opasniji. Kako god, ponavljam, poštovati ću izbor građana Republike Hrvatske.”