Home Novosti Zovko ponovo lupa: Turska je Bošnjacima rekla da glasaju za Komšića

Zovko ponovo lupa: Turska je Bošnjacima rekla da glasaju za Komšića

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta održao je zajedničku raspravu o nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini te o amandmanima na godišnji izvještaj Evropskog parlamenta o stanju u našoj zemlji. Odvojene izvještaje podnijeli su šef posmatrače misije Frank Engel i stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda.

Engel je u svom izvještaju kazao Bosna i Hercegovina nije najjednostavnija po svom ustavnom uređenju. Također je istakao kako je izborni proces u Bosni i Hercegovini bio veoma složen, da je protekao relativno uredu, te da su logistički bili vrlo dobri. Engel i njegove kolege iz posmatračke misije upozorile su na prijetnje koje su prijavljene tokom predizborne kampanje koju su opisali kao najprljaviju u dosadašnjoj historiji Bosne i Hercegovine. “Primjećena je visoka razina posmatrača sa nacionalne razine koji su pratili izbore u okviru kampanje pod nazivom “Pod lupom”, to je bilo zanimljivo jer su mladi pokazali interes za građane, a ne za kandidate, i željeli su osigurati korektnost izbornog procesa u Bosni i Hercegovini”, rekao je Engel.

O izbornom procesu u Bosni i Hercegovini govorila je i zastupnica iz Hrvatske, inače bivša ambasadorica BiH u Italiji, Željana Zovko koja je naizgled otkrila neke nove kontroverze izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Ono o čemu je govorila Zovko dosada nije spomenuto u bilo kojem izvještaju ili reakciji na izborni proces u Bosni i Hercegovini. Naime, Zovko je ustvrdila kako je nakon što je turski predsjednik Erdogan održao predizborni skup u Bosni i Hercegovini ranije ove godine ova zemlja iskoristila svoj uticaj da bi se Bošnjacima reklo za kojeg kanidatata za hrvatskog člana Predsjedništva da se glasa.

Stalni izvjestilac EP za BiH Christian Dan Preda je pak kazao kako je tokom procesa usklađivanja amandmana došlo do postizanja dogovora o velikom broju kompromisnih amandmana koji će se kasnije naći u finalnoj verziji izvještaja. “Konstitutisano je novo Predsjedništvo BiH, bivši član Predsjedništva Čović je posjetio Hrvatsku, predsjedavajući Dodik je slavio sa kineskim i ruskim amabasadorom i to nam pokazuje konačni cilj, ključno je da razine na svim razinama budu formirane u interesu građana”, kazao je Preda.

(N1 / ZASREBRENICU.ba)