Home Novosti BiH ADVOKAT CRNALIĆ ŠOKIRAN DODIKOVIM PORUKAMA: “Čudi me da ga njegovi pravnici nisu...

ADVOKAT CRNALIĆ ŠOKIRAN DODIKOVIM PORUKAMA: “Čudi me da ga njegovi pravnici nisu upozorili na to. To je prvi put da sam od Dodika čuo…”

Asim Crnalić, advokat, pojasnio je da su zakoni koji su usvojeni nakon posebne sjednice NSRS udar na ustavni sistem Bosne i Hercegovine, jer entitet nema ovlaštenje da odlučuje o tome da se ne primjenjuje odluka visokog predstavnika u BiH, a koja je formulisana u obliku izmjene Krivičnog zakona BiH.

Crnalić je rekao da se odluke i zakoni koje je donijela NSRS u vezi sa izmjenama zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca moraju ispitati pred Ustavnim sudom BiH.

A šta će značiti za BiH kada se navodi da institucije RS neće sarađivati?

“Ako vi ne poštujete ustavni sistem, onda zapravo ste protagonista državnog udara time što bojkotirate državne institucije. Ne mogu raditi institucije koje imaju nadležnosti u skladu sa ustavom, to je moje razumijevanje ove situacije. Za takav postupak predstavnici vlasti u RS nemaju argumentata da odgovore na zakon koji je donio visoki predstavnik”, pojasnio je Crnalić.

Crnalić: Visoki predstavnik ovo može riješiti

Ko treba reagovati?

“Jedini koji može je visoki predstavnik. Nijedna institucija nema efektivnu kompetenciju da to pitanje riješi, ali visoki predstavnik ima. Ima na raspolaganju bonske ovlasti – kao što je donio izmjene zakona, tako može riješiti i blokadu rada institucija BiH”, poručio je Crnalić.

Milorad Dodik je ranije kazao da je policija RS dobila nalog da ‘naše ljude brani ako ih SIPA krene hapsiti’, a Crnalić je kazao da je to prvi put da je od Dodika čuo da je spreman na upotrebu sile.

“To je prvi put da sam od Dodika čuo da je on spreman na upotrebu sile. Ušao je u fazu krivično-pravne odgovornosti za rušenje ustavnog poretka. Čudi me da njegovi pravnici, koji ga savjetuju, nisu upozorili na to. Imao je oštre i grube izjave o BiH, disoluciji, ali nikada nije prešao granicu, i rekao nešto što može uključivati silu. SIPA je ovlaštena za krivična djela. Ako se neko po nalogu suprotstavi i angažira policiju RS – ruši ustavni poredak silom. To znači da odgovara za takvo krivično djelo”, rekao je Crnalić.

“Ako ga je Tegeltija savjetovao, krivo ga je savjetovao”

“Može ga tužiteljstvo optužiti za to krivično djelo, da ruši poredak BiH”, dodao je.

Njegov pravni savjetnik je Milan Tegeltija, bivši predsjendik VSTV-a, za kojeg je Crnalić rekao da je solidan pravnik.

“Ako ga je Tegeltija tako savjetovao, krivo ga je savjetovao. Ja mislim da je on solidan pravnik, ne slažem se sa političkim stavovima Tegeltije sada, ali znam njegovu pravnu težinu i čudim se da nije razmislio i Dodika posavjetovao da takve izjave ne daje”, dodao je Crnalić.

(N1)