Home Novosti Američki borbeni sokolovi na nebu iznad BiH: Jasna poruka uoči ‘proslave’ neustavnog...

Američki borbeni sokolovi na nebu iznad BiH: Jasna poruka uoči ‘proslave’ neustavnog 9. januara?

Američki borbeni sokolovi na nebu iznad BiH: Jasna poruka uoči 'proslave' neustavnog 9. januara?
Američki borbeni sokolovi na nebu iznad BiH: Jasna poruka uoči 'proslave' neustavnog 9. januara?

Dan prije proslave neustavnog 9. januara u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, na nebu iznad Bosne i Hercegovine bi se trebalo održati nadlijetanje američkih aviona F-16.

Kako za portal Radiosarajevo.ba govori izvor blizak situaciji, postoji najava da će avioni prelijetati nebo iznad Bosne i Hercegovine u ponedeljak, 8. januara.

Ipak, kako nam je izvor otkrio, još nije sigurno da li će do nadlijetanja doći. Razlog za to je najavljeno nevrijeme, koje bi moglo pogoditi Bosnu i Hercegovinu u danima ispred nas. Mada, prema najavi, nadlijetanje će se održati upravo 8. januara.

Informaciju o nadlijetanju ovih aviona komentarisao je i predsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik.

“Iako nisam zvanično informisan da će američki avioni F16 8. januara nadlijetati RS i BiH, zvanično sam informisan da za to nemaju saglasnost Predsjedništva BiH. A kad su već tu, vjerujemo da će svojim prisustvom podržati proslavu ‘dana Rs'”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, 10. maja su oko 15:00 sati Bosnu i Hercegovinu nadletjela dva aviona. Oni su nadletjeli cijelu BiH, a američki ambasador Michael Murphy nazvao je ovo ‘znakom čvrstog partnerstva između BiH i SAD-a’.

Treba napomenuti da je ‘proslavu’ 9. januara kao takozvanog ‘dana Rs’ Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim odlukom još iz marta 2019. godine.