Home Novosti BiH APEL ŽRTAVA: Džaferović I Komšić pozvani da zaštite Bošnjake Podrinja

APEL ŽRTAVA: Džaferović I Komšić pozvani da zaštite Bošnjake Podrinja

Dvadesetpet godina nakon masovnog progona Bošnjaka i Hrvata iz sjeveroistočne Bosne i izvršenih masovnih zločina, ukljujuči genocid u zoni UN u Srebrenici, ponovo su velikosrpski nacionalisti navalili da unište i ovo malo sirotine što je preživjelo, navodi se u saopćenju potpisnika: Hajrudin Halilović, Fahrudin Hasanović, Edin H.Muhamedović, Sulejman Ibrahimović i Muzijet Kahrimanović..

“Zahtjevamo da Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odmah poduzme mjere prema pojedincima koji montiraju razne procese i kupuju lažne svjedoke u pokušaju revizije istine i promjene historijskih činjenica, stoji u zajedničkom saopćenju Koordinacije boračkih saveza i organizacija Tuzlanskog kantona i Koordinacije boračkih udruženja i organizacija podrinjishih općina. Svi oni za koje postoji bilo kakva sumnja da su uradili nešto protivzakonito neka svoju nevinost dokazuju na Sudu BiH. Žrtvama genocida neće i ne mogu suditi oni koji su izvršili geonocid nad Bošnjacima i Hrvatima i danas pokušavaju kroz montirane procese oprati svoju prljavu ratnu prošlost”, dodaje se..

Traže da Tužilaštvo BiH odmah preuzme u svoju nadležnost sve predmete koji se odnose na Bošnjake, a da Tužilaštvo u Bijeljini radi na predmetima ratnih zločina koji su počinili pripadnici policije i vojske RS u izvršenju genocida u julu 1995. godine i teških zločina u 1992. godini i 1993. godini u srednjem Podrinju.

“Spisak učesnika iz policije i vojske RS u genocidu sa potpunim podacima je preko 19.000 što je sasvim dovoljan broj predmeta za okružno tužilaštvo. Do sada je Tužilaštvo u Bijeljini otvorilo na desetine predmeta protiv Bošnjaka a niti jedan predmet protiv organizatora i izvršilaca genocida, a to je političko i crkveno rukovodstvo u RS i pripadnici policije vojske RS. Tražimo od Suda BiH i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Šefika Džaferovića i gospodina Željka Komšića, da zaštite bošnjački narod koji se vratio u RS. Stop, nepravdi i velikosrpskoj agresiji na žrtve genocida”, naavedeno je u saopćenju.

(Patria)

Previous articleBorci iz TK traže zaštitu za Nedžada Hasića: Stop, nepravdi i velikosrpskoj agresiji na žrtve genocida
Next articleKREŠIĆ I OBRADOVIĆ ZALEDILI DODIKA: “BiH kreće se prema NATO-u, to se više ne može zaustaviti” (VIDEO)
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.