Home Novosti BiH Bojkot uspio na 2 biračka mjesta / Munira Subašić došla kao posmatrač:...

Bojkot uspio na 2 biračka mjesta / Munira Subašić došla kao posmatrač: Jedan mi je rekao moram glasati inače ću dobiti otkaz

Srbija danas glasa, ja ne znam da ima toliko Srebreničana u Srbiji, kazala je Kada Hotić, srebrenička majka koja je podržala stanove Munire Subašić

U Srebrenici je jutros počelo glasanje na 28 biračkih mjesta, odnosno 26 redovnih i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama. Smatrajući da će se opet desiti nepravilnosti, kao i u novembru prošle godine, Bošnjaci su odlučili bojkotovati ponovljene izbore.

Među njima su Munira Subašić predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” i Kada Hotić jedna od srebreničkih majki i članica Udruženja.

-Kažu da danas Srbija glasa, došla sam kao promatrač da vidim hoće li CIK poništiti te glasove. Došao mi je jedan, izvinio se i rekao moram glasati inače ću dobiti otkaz, kazala je Subašić i dodala da mnogi nikada nisu ni dobili glasački materijal.

-Mislim da je ovo igra da su htjeli poništiti izbore u Doboju, ali nisu mogli samo tamo pa su i u Srebrenici, kazala je ona.

Kada Hotić smatra da je bolje imati situaciju nalik onoj u Mostaru.

-Bolje 12 godina bez izbora, nego da su nakaradni. Srbija danas glasa, ja ne znam da ima toliko Srebreničana u Srbiji, kazala je Hotić.

Ljiljana Stevanović, predsjednica Općinske izborne komisije kazala je da do 11 sati izlaznost iznosi 16,1%, odnosno glasalo je 1.681 osoba. Bojkot je prema njenim riječima uspio na 2 biračka mjesta, u Lukama i Osmačama.

– Sva biračka mjesta su otvorena na vrijeme i svi birački odbori su kompletirani, iako smo imali veliki problem sa odustajanjem određenog broja članova odbora. Na svim biračkim mjestima su i supervizori koje je imenovala Centralna izborna komisije i prema njihovim zapažanjima, zasad je sve uredu, kazala je Stevanović.

(Oslobodjenje.ba)