Home Novosti BiH CIJELA REGIJA BRUJI O DODIKOVOM PORAZU: “Skidanje ploče Radovana Karadžića velika je...

CIJELA REGIJA BRUJI O DODIKOVOM PORAZU: “Skidanje ploče Radovana Karadžića velika je pobjeda OHR-a”!

Vodeći mediji u susjednim državama, na naslovnim stranama pišu o velikom porazu Milorada Dodika koji je morao popustiti pod pritiskom međunarodne zajednice i ukloniti ploču postavljenu u čast presuđenom ratnom zločincu Radovana Karadžića na Studentskom domu Pale.

Zagrebački Jutarnji list piše kako je kći osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića izjavila u četvrtak da ploča s imenom njenog oca, postavljena na ulazu u studentski dom na Palama, treba biti uklonjena, nakon ranije upućenih zahtjeva za njenim uklanjanjem adresiranih na čelnika Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Mediji u regiji pišu da je Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko u novembru ultimativno zatražio uklanjanje ploče od sadašnjeg predsjedavcajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika prijeteći mu uvođenjem sankcija.

Sonja Jovičević-Karadžić kazala je na konferenciji za novine u Banjoj Luci kako u ime cijele porodice ratnog vođe bosanskih Srba, koji je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor, poziva da se sa studentskog doma skine ploča postavljena uoči izbora 2016.

Zagrebački Jutarnji list piše da je ploču, uz Karadžićevu kći i njegovu suprugu Ljiljanu Zelen, otkrio Milorad Dodik, koji je u tom razdoblju bio predsjednik Republike Srpske.

Mediji pišu da je Visoki predstavnik Valentin Inzko, podnoseći u novembru Vijeću sigurnosti UN-a redovni izvještaj o stanju u BiH, posebno upozorio kako je nedopustivo da se u BiH nekažnjeno glorificira osuđene za najteže ratne zločine, a kao konkretan primjer naveo je upravo spomen-ploču postavljenu na studentskom domu na Palama.

“Ako ta ploča ne bude uklonjena do maja 2021. ja ću tražiti da se Dodiku zabrani putovanje u zemlje Europske unije”, najavio je tada Inzko, pojasnivši kako je ultimatum upućen izravno Dodiku jer je on i kumovao otkrivanju ploče.

Mediji također pišu da je ovo veliki poraz politike Milorada Dodika i jednako tako veliki uspjeh šefa OHR-a Valentina Inzka koji je svoj mandat u BiH ojačao snažnom podrškom Vijeća za implementaciju mira.

I mediji u Srbiji kao i u Hrvatskoj u svojim izvještajima naglašavaju činjenicu da je ploču s imenom radovana Karadžića uklonio domar po nalogu direktora Studentskog doma Damjana Škipine koji je i odbornik SNSD u SO Pale i u gradskoj skupštini Istočno Sarajevo.

(SB)

Previous articleSDA: Poruka Dodiku nakon skidanja ploče s Karadžićevim imenom
Next articleAmbasada SAD-a: Ostavka Tegeltije samo je jedan od koraka da se vrati povjerenje građana
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.