Home Novosti CIJELI SVIJET JE ŠOKIRAN GOVOROM BAHATOG DODIKA, SAMO GA ONI BRANE: „Republika...

CIJELI SVIJET JE ŠOKIRAN GOVOROM BAHATOG DODIKA, SAMO GA ONI BRANE: „Republika Srpska ovim nastupom nije ugrozila svoju poziciju i on predstavlja nastavak borbe da se BiH…“

„Govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pred ambasadorima Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija neće donijeti promjene u stavovima najvećih sila, ali je doprinio većem diplomatskom prodoru Republike Srpske i bio odlična prilika da se čuje glas Srba i Hrvata, koji su zapostavljeni u izvještajima visokog predstavnika“, rekao je za “Glas Srpske” profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci Željko Budimir komentarišući učešće Milorada Dodika i Dragana Čovića na online konferenciji s ambasadorima članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Budimir smatra da o budućnosti OHR-a odlučuju velike sile, ali da je teško očekivati pojačan intervencionizam, jer odnosi na međunarodnoj sceni nisu kao u vrijeme kada je OHR nametao odluke.

On kaže da ovaj događaj ne treba posmatrati kao slabost Republike Srpske, već suprotno, kao sposobnost da iznese svoje stavove na najvažnijem mjestu svjetske diplomatije.

– Dugoročne efekte ovog događaja ćemo vidjeti u budućnosti. Republika Srpska ovim nastupom nije ugrozila svoju poziciju i on predstavlja nastavak borbe da se BiH od međunarodnog protektorata pretvori u državnu zajednicu sva tri konstitutivna naroda – rekao je Budimir.

Govoreći o kritikama ambasadora Velike Britanije, SAD-a, Francuske i Njemačke, Budimir kaže da to ne predstavlja ništa novo te da je prednost ovog sastanka što su druge države iz Azije ili Afrike mogle da čuju i drugu stranu.

– Cilj i jeste bio da se sve države članice UN-a upoznaju s realnim stanjem u kakvoj situaciji se nalazi današnja BiH. Suštinski se u stavovima ovih najvećih sila neće ništa promijeniti, ali je ostvarena jedna diplomatska vidljivost RS i Hrvata, koji su majorizovani u FBiH. Dakle, dva naroda su potpuno zapostavljena, a visoki predstavnik je alat ovih velikih sila u korist jednog naroda, odnosno Bošnjaka – ističe Budimir.

Nekadašnji šef diplomatije bivše SR Jugoslavije Živadin Jovanović rekao je za Srnu da je značajno što je Dodik u nastupu pred Vijećem sigurnosti UN-a ukazao na suvišnost institucije visokog predstavnika 25 godina poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– To istupanje je utoliko značajnije što je pred najširim auditorijumom, koji je praćen od najuticajnijih svetskih medija, podsetio gde se sve i u čemu zakidaju prava Srpske predviđena međunarodnim ugovorom, poznatim kao Dejtonsko-pariski sporazum o miru u BiH – rekao je Jovanović.

S druge strane, profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović rekao je da bi nastupi Dodika i Čovića mogli dovesti u nezgodnu međunarodnu poziciju Srbiju i Hrvatsku.

– Srbija bi trebalo da povede računa da će je Dodik uvući u sukob sa SAD-om nakon što Biden preuzme vlast. Isto važi i za Hrvatsku, koja bi se mogla naći u situaciji da zbog Čovića pokvari svoj spoljnopolitički status – kazao je Jović.

(SB)

Previous articlePANIKA U SJEDIŠTU HDZ-a: Na sve načine pokušavaju “oprati” Čovića nakon skandala pred Vijećem sigurnosti UN-a
Next articleSRAMOTNO/ Uhapšen Nedžad Hasić, čovjek koji 25 godina bježi od nepravde
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.