Home Novosti BiH Čović prijeti Bošnjacima Mostara, optužbe na račun SDA i CIK-a

Čović prijeti Bošnjacima Mostara, optužbe na račun SDA i CIK-a

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH danas je telefonski razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU Johannom Sattlerom i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom.

Čović ih je upozorio, kako navde u saopćenju HDZ BiH, na zloupotrebe i izborne prevare za lokalne izbore u gradu Mostaru i refleksije takvih poteza od strane bošnjačkih stranaka i njihovih satelita koje za cilj imaju izbacivanje hrvatskih stranaka iz vlasti kroz pokušaj izbornog inženjeringa i fiktivno prijavljivanje građana bošnjačke nacionalnosti.

Čović je ambasadore obavijestio kako su mijenjani birački popisi ažurirani koji imaju za cilj promjenu i utjecaja na izborni rezultat, što u konačnici može kompromitirati cjelokupan izborni proces.

U prijavi koju je potpisao Čović kao predsjednik HNS-a a koja je upućena Tužilaštvu HNK navodi se da su došli do saznanja o protuzakonitim aktivnostima organiziranog prebacivanja više stotina birača u područja Grada Mostara primarno naseljena Hrvatima, a koje je orkerstirano od strane Stranke demokratske akcije i njenih satelita.

Iz HDZ BiH tvrde da se birači bošnjačke nacionalnosti prijavljuju u gradskim područjima Jug – Jugozapad – Zapad kako bi stekli mandat u područjima s većinskim hrvatskim stanovništvom.

Čović dalje tvrdi kako to može izazvati nesagledive posljedice za međunacionalne odnose i nepopravljivo kompromitirati sve do sada uložene napore za izgradnju suživota dva naroda.

“Na ovaj način grubo je prekršen i oskrnavljen politički sporazum HDZ i SDA koji je pretočen u izmjene Izbornog zakona. Ako znamo kakve su prethodno pripreme obavljene kadrovskim promjenama u Središnjem izbornom povjerenstvu, s pravom sumnjamo na posvećenost bošnjačkih političara strategiji kako eliminirati hrvatski narod iz vlasti. Mostar je paradigma multikulturalnosti i multietničko središte Bosne i Hercegovine. Nećemo dozvoliti da doživi sudbinu Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća, Goražda i drugih sredina u kojima više gotovo da i nema hrvatskog naroda. Kroz izborni proces izborit ćemo se za moderan europski grad, dobar i poželjan za svakog njegovog stanovnika i gosta”, navodi se u prijavi HNS-a koju potpisuje Čović.

(Patria)

Previous article“Joe Biden bi u BiH mogao pokrenuti stvari s mrtve točke”
Next articleŠantić: Bliže smo odluci o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.