Home Novosti BiH EKSPRESNO SAOPĆENJE SDA: “Nikada nećemo pristati…”

EKSPRESNO SAOPĆENJE SDA: “Nikada nećemo pristati…”

Stranka demokratske akcije (SDA) daje punu podršku članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću na odluci da otkažu sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom nakon njegovog učešća na sastancima na kojima je iskazano nepoštovanje prema državi Bosni i Hercegovini, njenim zakonima i institucijama.

“Bosna i Hercegovina ima pravo, a njeni predstavnici imaju obavezu da čuvaju njen ugled i dostojanstvo koji su ciljano ugroženi nizom jučerašnjih postupaka ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, u saradnji sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem. Ovi postupci ministra Lavrova su samo nastavak politike nepoštivanja institucija Bosne i Hercegovine od Ruske Federacije, očitovane na nedavnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, a koja je naišla na osudu ostatka međunarodne zajednice, naročito zapadnih zemalja”, naveli su iz SDA.

Bosna i Hercegovina, dodaju, treba i želi da ima dobre odnose sa svim državama, uključujući i Rusku Federaciju, ali najviši predstavnici u institucijama nikada ne smiju pristati na ponižavajući odnos, čiji je cilj rastakanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, ignorisanje njenog Ustava i zakona te zaustavljanje našeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu.

“Odluka članova Predsjedništva da zaštite dignitet države Bosne i Hercegovine predstavlja dostojanstven državnički čin koji zaslužuje puno poštovanje”, saopćeno je iz SDA.

(SB)

Previous articleMIRO LAZOVIĆ OTVORENO O POTEZU KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA: Svi trebaju stati pod jednu bh. zastavu i snažno i jasno poslati poruku
Next article“ONI RADE PO NEČIJEM NALOGU”: Lavrov iz Beograda OSUO PALJBU po Komšiću i Džaferoviću
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.