Home Novosti BiH GOTOV SASTANAK HNS-a: Evo Čovićevog prijedloga za izmjene Izbornog zakona, izbor članova...

GOTOV SASTANAK HNS-a: Evo Čovićevog prijedloga za izmjene Izbornog zakona, izbor članova Predsjedništva…

Čović je istakao i kako očekuje da se uskoro imenuje nedostajući sudija Ustavnog suda BiH, misleći na Marina Vukoju.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je nakon današnje sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) potvrdio da je ostalim koalicionim partnerima u državnoj vlasti poslao prijedlog izmjena Izbornog zakona, a da je prijedlog uputio predsjednicima SDP-a, NiP-a, NS-a i SNSD-a.

Nakon posljednjeg sastanka stranaka iz državne vlasti održanog kod Laktaša, kako je naveo Čović, njemu je pripala obaveza da u jedan dokument sastavi ono što će odražavati ono što su dogovorili na tom sastanku.

Ukazao je da na to se te predložene izmjene odnose na Centralnu izbornu komisiju (CIK), izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i tehnička izborna pitanja, osvrnuvši se zatim na prijedlog izmjena članova Predsjedništva.

“Riječ je o prijedlogu iz Mostara od prije 10 dana s kolegama iz Trojke pod uslovom da se ne može promijeniti ustav – nemijenjajući ustav da napravimo promjene koje će odraziti odnos da nije dobro da jedan narod bira predstavnika drugom narodu. Ništa se ne mijenja u Republici Srpskoj, ni u Federaciji Bosne i Hercegovine pri izboru bošnjačkog člana Predsjedništva, ali smo dodali uslovnu katerogiju. To je onaj ko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri kantona od pet kantona (ZHK, HNK, SBK, Livanjski i Posavski). Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona. Ako ne bude u dva, barem da bude u jednom kantonu”, obrazložio je Čović.

Čović je ukazao da bi taj kandidat morao biti prvi u tri kantona od pet kantona u kojima živi veći procenat hrvatskog stanovništva, “kako bi se spriječilo da 99% onih koji nisu Hrvati biraju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda”.

Također je istakao i kako očekuje da se uskoro imenuje nedostajući sudija Ustavnog suda BiH, misleći na Marina Vukoju.