Home Novosti BiH Haris Silajdžić otklonio dileme i otkrio da li će se kandidovati za...

Haris Silajdžić otklonio dileme i otkrio da li će se kandidovati za člana predsjednika BiH

Također, upozorava na postizborni period.

Bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je za Klix.ba da ostaje pri svojoj ranijoj odluci da se neće kandidovati za člana kolektivnog šefa države. Također, upozorava na postizborni period.

“Ostajem pri onome što sam već rekao – neću se kandidirati za člana Predsjedništva BiH. Vrijeme je za novu generaciju. Pitanje koje se odnosi na političku situaciju u zemlji prenio bih na postizborni period kada vjerovatno predstoje pregovori o reformama tokom kojih se može dovesti u pitanje ne samo integritet i donja crta Dejtonskog sporazuma nego i mir u zemlji”, izjavio je.

Dodao je i da problematiziranje, na primjer, ustavnog osnova na kojem počiva imovina države BiH automatski znaci početak teritorijalnog uspostavljanja velike Srbije na račun integriteta Bosne i Hercegovine.

Priča o potencijalnoj kandidaturi Harisa Silajdžića se pokrenula nakon što je predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić rekao da će do 3. jula, kada je rok za predaju lista kandidata, izaći sa zvaničnom odlukom.

On je kazao da prema dosadašnjim razgovorima koji su vođeni unutar stranke, jedan dio članova podržava Harisa Silajdžića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH dok drugi dio smatra da se upravo on (Semir Efendić) treba naći na toj listi kao kandidat.

Pred rukovodstvom Stranke za BiH sada će biti odluka – kandidovati predsjednika Semira Efendića ili podržati nekog drugog kandidata.

(SB)