Home Novosti BiH Isak odbrusio Karanu na njegove prijetnje: Pohvaljujem vaše napore da napokon uspostavimo...

Isak odbrusio Karanu na njegove prijetnje: Pohvaljujem vaše napore da napokon uspostavimo Republiku BiH

Oprostit ćete mi, ali zaista nisam bio upoznat s naporima Vas lično da vratite ustav Republike Bosne i Hercegovine, rekao je Isak

Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, reagovao je na jučerašnju izjavu svog kolege iz RS-a Siniše Karaka koji je poslao prijeteću poruku “nemojte nas tjerati da BiH vratimo na fabričke postavke”.

Isak je poručio kako je u sve u Bosni i Hercegovini bosanskohercegovačko, te je konstatovao kako ne postoje šume, rijeke i javna dobra koja su u vlasništvu srpskog naroda ili Republike Srpske.

– Kolega Karan, Vaše dugogodišnje članstvo u SNSD-u i servilno služenje režimu Milorada Dodika, od Vas je očito napravilo čovjeka koji javna dobra doživljava kao privatna. Možda niste svjesni, ali ne postoje ‘vaše‘ šume, ‘vaše‘ rijeke i ‘vaša‘ javna dobra. Ja ne znam kolega Siniša da Bosnom i Hercegovinom teče ijedna rijeka imena ‘Sinišica‘ ili ‘Dodikovca‘ na koju Vi ili Vaš predsjednik polažete ekskluzivno pravo vlasništva.

O tome da ste kojim slučajem pomislili da su šume, rijeke i javna dobra vlasništvo srpskog naroda ili bosanskohercegovačkog entiteta RS, neću uopšte da diskutujem.

Iznenađen sam Vašim stavom o vraćanju Bosne i Hercegovine na ‘tvorničke postavke‘. Oprostit ćete mi, ali zaista nisam bio upoznat s naporima Vas lično da vratite ustav Republike Bosne i Hercegovine. Dobro znate da Bosna i Hercegovina, za razliku od njenih entiteta, jedina ima državno-pravni kontinuitet.

Meni RS kao entitet u državi Bosni i Hercegovini ne smeta, ali u svakom slučaju kolega Karan pohvaljujem Vaše napore da napokon krenemo s ustavnim reformama i uspostavi Republike Bosne i Hercegovine u kojoj će jednaka prava imati svi njeni državljani.

I Vama je savršeno jasno kako je sve u Bosni i Hercegovini bosanskohercegovačko. Počevši od javnih dobara do naroda – bosanskohercegovačkih Bošnjaka, bosanskohercegovačkih Srba, bosanskohercegovačkih Hrvata i svih ostalih građana.

Koristim ovu priliku da pohvalim napore visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji savršeno razumije prilike i stanje u Bosni i Hercegovini, da napokon riješi pitanje državne imovine, napisao je Isak.