Home Novosti BiH IZ DEMOKRATSKE FRONTE, KRATKO I JASNO: “Pripremljen je ANTI-TEGELTIJA ZAKON”

IZ DEMOKRATSKE FRONTE, KRATKO I JASNO: “Pripremljen je ANTI-TEGELTIJA ZAKON”

Demokratska fronta uputit će u parlamentarnu proceduru u toku sljedeće sedmice prijedlog novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, saopštili su danas iz ove stranke.

– Brojne pravosudne afere i neuređenost pravosuđa generator su korupcije u BiH. Da bi se afere u pravosuđu spriječile, mi u DF-u temeljem Mišljenja Evropske komisije, koje poziva na isto, smatramo da je nužno promijeniti Zakon o VSTV-u.

Stoga smo pripremili tri zakona: Zakon o Visokom sudskom vijeću, Zakon o Visokom tužilačkom vijeću i Zakon o Uredu disciplinskog tužitelja. Po tom prijedlogu formirala bi se tri potpuno neovisna i samostalna organa Bosne i Hercegovine koja bi obezbjedila i garantovala nezavisnost i samostalnost tužilaštava i tužilaca, sudova i sudija, kao i disciplinskog tužioca koji više ne bi djelovao u sastavu VSTV-a, te koji bi imao svojstvo pravnog lica, a birao bi ga i razrješavao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Demokratska fronta odmah je po objavi Mišljenja Evropske komisije, krenula sa radom u cilju izmjene Zakona o VSTV-u. Očekujemo od političkih opcija koje se zalažu za borbu protiv korupcije, ili da podrže rješenja koja DF nudi, ili da s tim u vezi daju svoje sugestije na tekst prijedloga zakona, koje ćemo, ukoliko su u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, rado uvažiti.

Demokratska fronta se pridružuje pozivima Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koji sugerišu predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji podnošenje ostavke s obzirom na zo da su brojne afere koje se vežu za njegovo djelovanje, dovele do gubitka povjerenja građana u pravosuđe – poručili su iz Demokratske fronte.

(SB)

Previous articleTabaković: Srebreničani u Americi 1. decembra dobili poštu, šta će biti s njihovim glasovima?
Next articleFIKRET HODŽIĆ SE OGLASIO NA INSTAGRAMU! Danas podignuta optužnica protiv njega, A EVO ŠTA JE ON NAPISAO U STATUSU
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.