Home Novosti BiH IZETBEGOVIĆ O DALJIM POTEZIMA VEZANIM ZA NAZIV RS-a: “Ako SNSD bude poštovao...

IZETBEGOVIĆ O DALJIM POTEZIMA VEZANIM ZA NAZIV RS-a: “Ako SNSD bude poštovao Ustav i zakone..”

Bakir Izetbegović

Kada je u pitanju budućnost SDA, Izetbegović najavljuje novu kandidaturu za predsjednika ove stranke. Kongres SDA na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo bit će održan u maju ove godine

Pustit ćemo šest mjeseci da prođe, pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje i ko će i kada predati apelaciju za promjenu imena Republike Srpske – rekao je, između ostalog, lider SDA Bakir Izetbegović gostujući u emisiji „Jedan“ BHRT-a.

U iscrpnom intervjuu prvi čovjek Stranke demokratske akcije objasnio je i da je cilj inicijative za promjenu imena Republike Srpske da se razbude neke snage, koje mogu pomoći da se zaustavi diskirminacija Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu. Ako to ne uspije, ne preostaje im, kako tvrdi, ništa drugo nego da se obrate Ustavnom sudu BiH i Sudu u Strazburu sa zahtjevom da se u imenu Republike Srpske unesu i druga dva konstitutivna naroda.

Izetbegović smatra da se sve što je do sada doneseno od zakona i strategija u BiH mora poštovati, i to je uvjet za saradnju.

– Ako SNSD bude poštovao Ustav i zakone, imamo novo Vijeće ministara u roku od 15 dana. Dakle, do njih je. Zaustavit će se evropski put BiH, ako nemamo novih vlada. Ne može se sa starim vladama u tehničkim mandatima kretati na evropskom putu, a ovih dana se predaju odgovori na Upitnik Evropske komisije. To će biti jedan pritisak, da se naprave domovi naroda, nova struktura vlasti, jedan pozitivni pritisak da se te stvari urade, i ja se nadam da možemo stići te rokove kao prošli put, a to je kraj marta mjeseca – istakao je Izetbegović.

Na pitanje hoće li SNSD dobiti mjesto u Vladi FBiH, odgovara:

– To je povezano sa Vladom RS. Mislio sam da se krećemo u tom smjeru. To su po nama jasne stvari i nećemo kršiti zakon. Digli smo ruku za njihovog predstavnika u Domu naroda (PSBiH op.a.) s namjerom da pomirujemo, da izmiksamo tu strukturu i u RS-u i u Federaciji i na nivou države. Pa evo, vidjećemo. Male su šanse. Ako nas nema u RS-u, neće ni njih biti u Federaciji.

Kada je u pitanju budućnost SDA, Izetbegović najavljuje novu kandidaturu za predsjednika ove stranke. Kongres SDA na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo bit će održan u maju ove godine.

– Mislim da ću se kandidirati, ako budem živ i zdrav, i pri pameti. Ambicioznih političara i kandidata koji su rivali uvijek će biti. Tako i treba, to je jedno normalno i zdravo stanje stranke – kaže Izetbegović.

(SB / ZASREBRENICU.ba)