Home Novosti BiH Jadranka Kosor kulturno poklopila Milorada Dodika i Zorana Milanovića

Jadranka Kosor kulturno poklopila Milorada Dodika i Zorana Milanovića

Kosor bez milosti

Ono na čemu sam ja inzistirala je bila saradnja sa institucijama BiH – Predsjedništvo Hrvatske sa Predsjedništvom BiH, Vlada Hrvatske sa Vijećem ministara BiH. Mi danas imamo parcijalne sastanke i iz toga se rađa veliko ništa, kazala je za N1 Jadranka Kosor, bivša premijerka Republike Hrvatske.

Kako komentarišete posljednje izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o “sapunu i parfemu” koja je izazvala veliki bijes u Bosni i Hercegovini?

Meni je zbog toga jako žao. Vezano za posljednje izjave predsjednika Hrvatske, čini mi se da on to čini bez velikog razmišljanja. Također mi se čini da mnogi političari iz Hrvatske komentarišu Bosnu i Hercegovinu bez ikakve ideje kako bi trebali unaprijediti odnose. Tom temom se ne bave ljudi koji su odgovorni. Nediplomatskim jezikom kazano, poneki to govore samo da bi ispali važni, da bi se stekao dojam da nešto rade. Krivo mi je i zato što sam kao predsjednica Vlade Hrvatske, u dobroj kohabitaciji sa hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, činila sve da se ti odnosi poboljšaju. Od tada, usudim se reći, a to je kraj 2011. godine, ništa se nije napravilo na poboljšanju odnosa. Ti odnosi su sada dobri, nema mnogo komešanja, ali se i ništa ne događa. Očekivala sam mnogo više inicijative za BiH od Hrvatske dok smo presjedavali Evropskom unijom.

Mislim da je Hrvatska trebala iskoristiti priliku da kao motor, kao voz koji vuče, i najbolje razumije situaciju u Bosni i Hercegovini i regiji, trasira euroatlantski put BiH. Čini mi se da su te relacije lošije nego u vrijeme moga mandata. Tada sam znala naći zajednički jezik sa Mesićem da šaljemo pozitivne poruke prema BiH. Mi smo to znali mnogo jasnije, preciznije i hrabrije artikulisati. Ono na čemu sam ja inzistirala je bila saradnja sa institucijama BiH – Predsjedništvo Hrvatske sa Predsjedništvom BiH, Vlada Hrvatske sa Vijećem ministara BiH. Mi danas imamo parcijalne sastanke i iz toga se rađa veliko ništa. Kada je Dodik bio u Hrvatskoj ja sam rekla da su se trebali pozvati svi članovi Predsjedništva BiH i to je naljutilo neke. I šta se promijenilo za Hrvate u BiH nakon razgovora sa Dodikom? Ništa.

Izborni zakon i sve što se može mijenjati u BiH mogu samo činiti političari iz ove zemlje, a u konačnici građani i građanke Bosne i Hercegovine.

Šta konkretno Hrvatska može uraditi za Bosnu i Hercegovinu kako bi se popravilo stanje građana, ali konkretno i Hrvata u BiH?

Najvažnije je da Hrvatska pomogne da se ostvari evropski put i evropska perspektiva Bosne i Hercegovine. To će biti dobor i za Hrvate u BiH da žive u svojoj domovini kako žele, dostojanstveno i sigurno. Korona kriza je pokazala kolika je prednost biti članica Evropske unije. Vakcine, novac… koji ćemo povući za rješavanje krize – svega toga ne bi bilo da nismo članica. To želim i BiH. Nas Ustav obavezuje da se brinemo o svim Hrvatima, pa i onima u BiH. Ako se potrudimo da svi građani Bosne i Hercegovine bolje žive tako ćemo pomoći i Hrvatima u BiH.

Previous articleSRBIJANSKA NOVINARKA RAZOTKRILA LAKTAŠKOG VOŽDA: “Ovaj skandal nije mangupska igra, VEĆ POLITIČKI STAV”
Next articleNegator genocida u Srebrenici na čelu Skupštine u Crnoj Gori
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.