Home Novosti JASNA PORUKA SONJE BISERKO: “Sljedeći korak je nametnuti u Srbiji takvu zabranu!”

JASNA PORUKA SONJE BISERKO: “Sljedeći korak je nametnuti u Srbiji takvu zabranu!”

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko u svom komentaru odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina kaže kako pozdravlja odluku koja je donesena, iako se to trebalo desiti i ranije.

“To je došlo sa zakašnjenjem, ali bolje ikad nego nikad s obzirom na meru do koje je otišlo negiranje genocida i svega onog što se dešavalo u BiH od strane Republike Srpske, ali i Srbije. Sledeći korak je nametnuti u Srbiji takvu zabranu zato što je to jedini način da ceo region počne na objektivan način da sagledava šta se dešavalo 90-ih godina”, rekla je za N1 Sonja Biserko.

Podsjetila je da su svojevremeno Republika Srpska i Milorad Dodik priznali genocid u Srebrenici te da su o tome napravili i izvještaj, kojeg su se naknadno odrekli s argumentom da su bili pod pritiskom međunarodne zajednice.

“Međutim, i sad će biti pod pritiskom međunarodne zajednice da to ponovo prihvate. A to je jedini način da se otvori neka perspektiva u BiH”, komentirala je Biserko za N1.

Zaključila je da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik svakodnevno radikalizira svoju političku poziciju.

(N1)