Home Novosti BiH JOŠ JEDNA ČLANICA NIP-a UZBURKALA JAVNOST: “Slavite 1. mart, a smeta vam...

JOŠ JEDNA ČLANICA NIP-a UZBURKALA JAVNOST: “Slavite 1. mart, a smeta vam 9. januar. Jedan je trn u oku, drugi žig na ranu”

JOŠ JEDNA ČLANICA NIP-a UZBURKALA JAVNOST
JOŠ JEDNA ČLANICA NIP-a UZBURKALA JAVNOST

JOŠ JEDNA ČLANICA NIP-a UZBURKALA JAVNOST

Sabina Silajdžić, članica “Naroda i Pravde”, doktorica ekonomskih nauka, vanredna profesorica na sarajevskom Ekonomskom fakultetu, objavila na društvenim mrežama tekst pod nazivom “Obraćanje ‘pro-bosanskim snagama’ – propitivanje i svjedočenje istini”.

Sabina Silajdžić, članica “Naroda i Pravde”, doktorica ekonomskih nauka, vanredna profesorica na sarajevskom Ekonomskom fakultetu, objavila na društvenim mrežama tekst pod nazivom “Obraćanje ‘pro-bosanskim snagama’ – propitivanje i svjedočenje istini” u kojem je navela da je obilježavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH trn u oku jednom narodu u BiH, kao što je, kako kaže, “obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske žig na ranu nekim narodima u BiH”.

JOŠ JEDNA ČLANICA NIP-a UZBURKALA JAVNOST
JOŠ JEDNA ČLANICA NIP-a UZBURKALA JAVNOST

Ona kaže da su 1992. “pro-bosanske” snage izabrale otcjepljenje i put u nezavisnu BiH, a Srbi ostanak u Јugoslaviji i, kako kaže, put u prisvajanje dijela teritorije BiH s ciljem pripajanja Јugoslaviji.

“Da je među vama imalo naklonjenosti istini, u političkom diskursu prestali biste obmanjivati javnost slaveći predratne ‘pro-bosanske’ snage kao pravedne, kao protagoniste prosvjetiteljskog duha državnosti BiH koji uvriježava prava sviju, svih njenih naroda i građana. Kako, zašto? Jednostavno, čitajte kako slijedi:

Shvatili biste da je obilježavanje 1.Marta kao Dana nezavisnosti BiH trn u oku jednom narodu u BiH, baš kao što je obilježavanje 9.januara kao Dana RS-a žig na ranu, inim narodima u BiH! Shvatili bi ste da oba ova datuma neumoljivo svjedoče JEDNO – da su onomad, te ‘92 i jedni i drugi (i treći) IZABRALI RAT, kao sredstvo ostvarenja dvaju legitimnih, dočim posve suprostavljenih političkih ciljeva: otcjepljenje i put u nezavisnu BiH vs. ostanak u Yu i put u prisvajanje dijela teritorije BiH s ciljem pripajanja Yu. Oba puta su, zbog svoje suprotnosti, vodila ka istom – bratoubijanju i krvoproliću neslućenih razmjera.

JOŠ JEDNA ČLANICA NIP-a UZBURKALA JAVNOST

Shvatili bi ste da je ‘Rezolucija o proglašenju Republike Srpskog naroda na teritoriji BiH’ izraz legitimne političke volje jednog naroda u BiH da živi u Jugoslaviji, i da, u teritorijalnom smislu jedan dio te zemlje postane federalna jedinica u sastavu Yu! Shvatili bi ste da je ova Rezolucija bila ‘politička mjera posljednjeg utočišta’, da je predstavljala izraz političke volje Srpskog naroda u BiH,- ista je donesena od strane legitimnih predstavnika Srpskog naroda, izabranih voljom naroda na prvim demokratskim parlamentarnim izborima u BiH. Donesena u okvirima ‘novih’ institucija, jer unutar ondašnjih institucionalnih okvira SRBiH bijahu preglasani, ‘odstranjeni’ voljom većine, neimadoše onomad mehanizam zaštite ‘vitalnog nacionalnog interesa’, svi se oglušiše na njihovu ‘volju’, na ‘opomene’, i na ‘prijetnje’, zar se ne sjećate!?

Shvatili bi ste, vrlo prostom logikom, da je političko organiziranje na tragu ethnosa, kojeg su zdušno zagovarali baš ti ‘sveci’ koje vi slavite kao ‘mirotvorce’ i ‘pravednike’, -slaveći kult ličnosti Alije Izetbegovića, stvorio političke uvjete neminovnosti dogovora o budućnosti BiH na tragu poštivanja volje svakog od triju ‘naroda’. Pravo na samoopredjeljenje svakog od naroda, pravo na izbor karaktera uređenja te države, obavezu pregovaranja i dogovora na tragu konsenzusa, postala je tako, temeljna okosnica zadovoljenja pravde. Umjesto pravednosti, i jedni i drugi su izabrali ‘samovolju’ , dakle RAT! Jedni posegnuli za Referendumom i proglašenjem nezavisnosti, gdje su silom ‘prava’ željeli postići cilj -Nezavisne građanske republike BiH, uređene na principu jedna čovjek, jedan glas-, čime su svjesno, s predumišljajem i bez obzira na posljedice željeli NAMETNUTI Srbima u BiH u kakvoj će državi živjeti. Politički predstavnici Srba umjeli su, bez dvojbi, ‘vješto’ odgovoriti na pomenute namete. Žalosnu istinu o tomu znamo.

Shvatili bi ste da je Odluka o Referendumu uslijedila i nakon usvajanja pometnute Rezolucije, 9.januara, te da pomenuta Odluka predstavlja, explicitno pravno-formalno oprijedeljenje druga dva naroda u BiH na odstupanje od mirovnih pregovora i ignoriranje volje Srpskog naroda! Rada bih vas podjsetila da su sve bitne odluke iz tog vremena donesene metodom preglasavanja ili glasanja u odsustvu ‘kvoruma naroda’ , jer isti tada, nije ni postojao! Rada bih vas podsjetila da, glede statistike koja se odnosi na ishode glasanja o Referendumu, ne postoji politički legitimitet o većinskoj volji građana u smislu ‘reprezentativnosti naroda’, jer isti nije uvažavao princip pravde na temelju jednakih prava naroda! Fragmentacija podataka na tragu etničke pripadnosti glasača, govori u prilog nedovoljnoj zastupljenosti građana iz reda Srpskog naroda, što uopće i ne čudi, jer je Srpski narod u BiH bio pozvan da bojkotuje Referendum. Drugim riječima, ‘Mačku o rep’ možete slobodno objesiti politički legitimitet Referenduma, na tragu kojeg je donesena Odluka o Proglašenju nezavisne RBiH, jer su se upravo tim činom, pogazili principi pravednosti triju naroda u BiH. Učinjeno je tako od strane ondašnjih predstavnika ‘pro-bosanskih’ snaga, uzgred Rezoluciji usvojenoj 9.januara, čime se svjesno ušlo u sukob, i u rat do ‘istrebljenja’”, napisala je, između ostalog, Silajdžić na svom Facebook profilu.

PROČITAJTE I OVO: Hamdija Kocić optužen zbog veličanja ratnih zločinaca i negiranja genocida u Srebrenici