Home Novosti BiH Kako je bahati Dodik “dobio po ušima” i u samo par sati...

Kako je bahati Dodik “dobio po ušima” i u samo par sati spušten na zemlju

Aktivacija MAP-a dokaz je da prostora za bilo kakvo, najblaže rečeno, političko eksperimentisanje više nema

Slobodan Vasković na svom blogu objavio je tekst koji se sastoji od osam tačaka, a tiče se aktuelnih događanja u Bosni i Hercegovini, od Dodikovog napuštanja sjednice u Predsjedništvu BiH, do aktiviranja MAP-a, što je približilo našu zemlju NATO savezu.

Njegov tekst objavljujemo u cjelosti i bez intervencija.

1. NATO je aktivirao MAP, što je odlična vijest za BiH, bar one koji teže evroatlanskim integracijama.

2. Istovremeno, to je snažan udarac jačanju uticaja Rusije u BiH, koje je poslednjih godina poprimilo galopirajući karakter.

3. Aktivacijom MAP-a (iako nisu ispunjeni svi uslovi za taj čin), NATO, predvođen SAD-om, jasno pokazuje da je BiH zona zapadnog uticaja i da se to neće promijeniti, bez obzira na upliv Rusije, koji se ne ogleda samo kroz snažno djelovanje te zemlje u RS, već i u Federaciji BiH.

4. Najistaknutiji proruski lider u BiH je, bez dileme, Milorad Dodik, čija se politika, nakon aktivacije MAP-a, našla između Čekića i Nakovnja – sa jedne strane NATO-integracije su neminovnost; Sa druge, Rusija očekuje bezrezervan otpor na tom planu.

5. Ispaljivanje spinova o “vojnoj neutralnosti” je samo ispaljivanje spinova i ništa više od toga; Svako ozbiljnije suprotstavljanje integracijama povući će izuzetno negativne konsekvence po onog ko stoji iza opstrukcija.

Aktivacija MAP-a dokaz je da prostora za bilo kakvo, najblaže rečeno, političko eksperimentisanje više nema.

6. Milorad Dodik, njegova politika, tako su se našli na vrlo vrlo tankom ledu, što nikako ne može prikriti njegovo sakrivanje iza zastave RS, koju koristi kao nevrijednu krpu da bi, u određenim situacijama, pobjegao od odgovornosti i prikrio sopstvenu nemoć da na nivou BiH suvereno gospodari kao što je to činio/čini proteklih dvanaest godina u Republici Srpskoj.

7. Dodik čak ni tu nije dosljedan, pa u jednom jedinom danu neće da sjedi na sastanku sa članovima Savjeta za implementaciju mira u BiH “jer nema zastave RS u sali”, da bi, par časova nakon toga, sjedio pod zastavom BiH (bez zastave RS) sa Metju Palmerom, zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, Morin Kormak, ambasadorkom SAD u BiH i drugim predstavnicima administracije te zemlje.

8. Principijelnost Dodiku nikada nije bila jača strana, pa i ne čudi njegovo prilično jadno ponašanje po pitanju zastave RS!

Još manje čude njegovi javno iskazani strahovi!