Home Novosti BiH KAO DA NE ZNAJU SLAVITI BEZ VRIJEĐANJA: “Ustajte balije” – dijasporac iz...

KAO DA NE ZNAJU SLAVITI BEZ VRIJEĐANJA: “Ustajte balije” – dijasporac iz Njemačke vrijeđao povratnike u Vlasenici uoči Božića (VIDEO)

KAO DA NE ZNAJU SLAVITI BEZ VRIJEĐANJA- “Ustajte balije” – dijasporac iz Njemačke vrijeđao povratnike u Vlasenici uoči Božića (VIDEO)
KAO DA NE ZNAJU SLAVITI BEZ VRIJEĐANJA- “Ustajte balije” – dijasporac iz Njemačke vrijeđao povratnike u Vlasenici uoči Božića (VIDEO)

“Ustajte balije”, uzvikivao je jedan od učesnika kolone automobila koja je jučer prošla kroz povratničko naselje Drum u Vlasenici gdje žive Bošnjaci. Portal Klix.ba je u posjedu videosnimka.

Nadzorne kamere na kući jednog bošnjačkog povratnika snimila je kolonu automobila. Iz prvog automobila koji je naišao čuje se povik “ustajte balije” zabilježeno u 16:42 sati i odmah je prijavljeno policiji, a kako saznajemo policija je identifikovala osobu koja inače živi u Njemačkoj, ali će tek sutra uzeti izjave.

Vozila u koloni su bila okićena srpskom zastavom i badnjakom.

Bošnjački povratnici na teritoriji bh. entiteta RS-a često doživljavaju različite oblike provokacija i vrijeđanja, a najčešće za vrijeme vjerskih praznika ili obilježavanja godišnjica stradanja.

To svaki put iznos izaziva strah i zabrinutost te vraća sjećanja na najmračnije trenutke s početka ’90-tih godina kada je nesrpsko stanovništvo mučeno, silovano, ubijano ili protjerano sa svojih ogništa među kojima je bila i Vlasenica.