Home Novosti BiH KOMŠIĆ NAJAVLJUJE: “Spreman sam pokrenuti vitalni nacionalni interes, ako zatreba”

KOMŠIĆ NAJAVLJUJE: “Spreman sam pokrenuti vitalni nacionalni interes, ako zatreba”

Pokrenut ću pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda, ukoliko nešto ne bude u skladu sa interesima tog naroda, govori u intervjuu „Jedan“ član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i lider Demokratske fronte Željko Komšić.

Konačna odluka o tome, kaže, bit će na delegatima iz Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

– Ako se oni ne slažu s tim da je prekršen vitalni nacionalni interes, neka onda oni Hrvatima objašnjavaju zašto misle tako. Ja sam tu da nešto pokušamo uraditi, ako može. Na mene mogu računati. Sve što je racionalno, sve što je korisno, sve što nije direktno protiv nekih osnovnih principa, sve što nije protiv ustava i zakona ja sam tu, objašnjava Komšić.

Komšić također kaže da bi BH blok, koji su formirali SDP, Demokratska fronta i Naša stranka, ako bi odbio razgovarati sa HDZ-om, bio neprincipijelan, iako sumnja u dogovor s tom strankom.

– Red je razgovarati i sa HDZ-om, kada smo već razgovarali sa SDA. Ne možemo razgovarati sa SDA, a odbiti da razgovaramo sa HDZ-om, kaže Komšić. Dodaje, da se osjeća predsjednikom svih građana Bosne i Hercegovine.

– Ljude u ovoj državi osjećam svojim i, ponavljam, ustavna mi je obaveza da brinem o cijeloj Bosni i Hercegovini, svim njenim narodima i građanima, govori između ostalog u intervjuu „Jedan“član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a koji će biti emitiran večeras u 20.00 sati na BHT1.

(SB)