Home Novosti BiH Milorad Dodik ponovo prijeti: RS-u nije ostavljen izbor ukoliko međunarodna zajednica u...

Milorad Dodik ponovo prijeti: RS-u nije ostavljen izbor ukoliko međunarodna zajednica u BiH ne reaguje na Inzkov akt

On je poručio da predstavnici međunarodne zajednice u BiH imaju još malo vremena da reaguju, poništavajući “Inzkov osvetnički akt”, i vrate kakvu takvu stabilnost u BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je pokretanje peticije, kao vid protesta protiv “anticivilizacijske odluke Valentina Inzka”, njegov lični čin otpora prema jednoj takvoj odluci.

Dodik je naglasio da je peticiju potpisao “slobodno i s punom sviješću o važnosti teme i trenutka” i prepušta svima da slobodno odluče hoće li se svojim potpisom pridružiti njemu.

– Isto tako želim da podržim sve pojedince i organizacije koji će na bilo koji način pružiti otpor i dići glas protiv jednog tako nakaradnog akta na koji nije imao pravo ni izabrani, a kamoli neizabrani autoritet. Ako su to i peticije koje bi pokrenuli kao političke partije i to podržavam, jer smatram da ovo nije trenutak za partijska nadgornjavanja i da je ovo trenutak kada treba da pokažemo nacionalno jedinstvo – istakao je Dodik.

On je poručio da predstavnici međunarodne zajednice u BiH imaju još malo vremena da reaguju, poništavajući “Inzkov osvetnički akt”, i vrate kakvu takvu stabilnost u BiH.

– U suprotnom, Republici Srpskoj nije ostavljen izbor i neka se niko kasnije ne čudi koracima koje ćemo preduzeti. Mi za ovu situaciju ne snosimo nikakvu odgovornost, niti smo preduzeli bilo kakvu akciju u pravcu destabilizacije BiH. Sve što se dešava i što se može desiti biće reakcija. Mi kao narod i kao Republika Srpska moramo reći da je ovo posljednja linija odbrane našeg dostojanstva – kazao je Dodik u izjavi za Srnu.

Naglasio je da odgovornost za ovu situaciju snose i oni koji bi da se “operu od Inzkovog akta, ako nisu učestvovali u Inzkovoj ujdurmi, nisu je spriječili, a znali su za nju”.