Home Novosti BiH MILORAD KRENUO MILOVIM STOPAMA: Nakon svega, politika Milorada Dodika ima samo JEDAN...

MILORAD KRENUO MILOVIM STOPAMA: Nakon svega, politika Milorada Dodika ima samo JEDAN CILJ

Milorad Dodik greške koje je smatrao neoprostivim kada je u pitanju DNS, naplatio je nakon završenih oktobarskih izbora

Političke stope kojima je krenuo Milorad Dodik podsjećaju na one kojima hoda Milo Đukanović već 28 godina u Crnoj Gori. Iako su Dodikovi lik i djelo na političkoj sceni Srpske i BiH u kontinuitetu dominantni od 2006. godine, ne treba zaboraviti činjenicu da je svoju Vladu imao i davne 1998. godine. Cilj je jasan i očigledan. Ostati na vlasti dok god je to moguće.

Ipak, ojačana opozicija i uspjeh koji zamalo nije doveo do promjene vlasti na prethodnim opštim izborima, 2014. godine, bili su dovoljna opomena Miloradu Dodiku da ovaj put ništa ne prepusti slučaju.

”Ono što je Dodik postigao jeste da ima apsolutnu kontrolu nad političkim životom u BIH. Međutim, to je mač sa dvije osštrice. To znači najveće odgovornost, jer sada nema nikoga koga može optuživati za pogrešnu politiku ” – kaže novinar Elvir Padalović.

”To pravljenje dvotrećinske većine pod krinkom promjena Ustava u smislu ukidanja smrtne kazne ili stavljanje veta na neke buduće procese u BiH je vrlo opasna igra, jer ubija demokratiju u Republici Srpskoj”, rekao je profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Đorđe Vuković.

Predsjednik SNSD – a je prema svemu sudeći odlučio da stranku kojom rukovodi stavi u drugi plan i ubaci se stihijski u redove najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj. Nezasiti lokalni moćnici unutar SDS –a su bili primamljiv, a očigledno i najpogodniji plijen za ponudu koja se ne odbija tako lako – dio kolača unutar vlasti u zamjenu za unutrašnje razbijanje stranke.

”Mislim da je ovaj proces počeo još 2014. godine kada smo imali čuvenu aferu ”Dva papka” jer tada se pokazalo da nije bitno kakve ćete rezultate ostvariti na izborima, ako imate novac da kupite nešto. Tada je opozicija napravila grešku, jer nije istrajavala da se ovo pitanje riješi”, kaže novinar Erduan Katana.

Milorad Dodik greške koje je smatrao neoprostivim kada je u pitanju DNS, naplatio je nakon završenih oktobarskih izbora. Priča o ”mangupima” u kampanji nije završila samo na riječima, a sve je kulminiralo izdvajanjem frakcije Nedeljka Čubrilovića iz krila Marka Pavića. I to u trenutku kada je DNS isplivao sa istorijski dobrim izbornim rezultatom.

”Marko Pavić je po mom mišljenju propustio dobru priliku da potpiše Sporazum sa SZP i da zajedno na taj način izbace iz igre SNSD, jer bi DNS značajno ojačao, a strankama iz Saveza za pobjedu se ne bi dogodila ovakva situacija kakvu trenutno imamo”, kaže politički analitičar Darko Kuzmanović.

Milorad Dodik trenutno ima etiketu najjače političke figure u Republici Srpskoj. Ali samo u kontekstu političkih poteza koji ga dovode do apsolutne vlasti.

(BN)