Home Novosti BiH Najugroženija kategorija: Koliko će im biti uvećane penzije, penzioneri kao na iglama

Najugroženija kategorija: Koliko će im biti uvećane penzije, penzioneri kao na iglama

Najugroženija kategorija: Koliko će im biti uvećane penzije
Najugroženija kategorija: Koliko će im biti uvećane penzije

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kaže da sa zebnjom iščekuju te podatke koje će objaviti Federalni zavod za statistiku, a koji trenutno, naglašava on, nisu obećavajući.

Koliko će iznositi uvećanje penzija po osnovu redovnog usklađivanja, a koje bi se trebalo početkom 2024. godine primijeniti po osnovu tzv. akontativnog modela, pitanje je na koje u ovom trenutku nema odgovora. Podsjetimo, redovno usklađivanje penzija se inače vrši svakog 15. aprila.

Zbog posljedica globalne inflacije i nepovoljnog materijalnog položaja ove populacije, opredjeljenje nadležnih je da se, kao i početkom ove godine, izvrši akontativno. Za to su potrebni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu. Prema formuli za izračun, 50 posto iznosa od ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kaže nam da sa zebnjom iščekuju te podatke koje će objaviti Federalni zavod za statistiku, a koji trenutno, naglašava on, nisu obećavajući.

– Međutim, posebno nas zabrinjava to što još na pomolu nema nacrta budžeta za narednu godinu. Ako se ne usvoji do kraja godine, onda nam prijeti opasnost, jer u tom slučaju slijedi privremeno finansiranje, a zna se šta takva odluka donosi – kaže nam Mehić.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar i federalni zastupnik, također, navodi kako je sasvim očekivano da zbog inflacije i rasta životnih troškova dođe do povećanja penzija.

– Nepoznanica je koliko bi to uvećanje moglo biti. Nadalje, čekamo podatke o konkretnom rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena. Početkom ove godine povećanje penzija je iznosilo 11 posto i zaista očekujem da će biti makar na istom nivou – ističe Čavalić.