Home Novosti BiH NEVJEROVATNE CIFRE: Evo koliko BiH može izgubiti milijardi eura investicija od strane...

NEVJEROVATNE CIFRE: Evo koliko BiH može izgubiti milijardi eura investicija od strane EU

Zbog blokada od strane RS i Milorada Dodika, naša zemlja gubi velike količine novca. Prema gruboj procjeni, BiH bi mogla izgubiti skoro 1,5 milijardi eura zbog nefunkcionalnosti državnih institucija.

BiH je posljednjih sedmica jedna od glavnih tema rasprava u Briselu, kako zbog trenutne političke situacije u našoj zemlji, tako i zbog reformi Izbornog zakona i Ustava.

Pored toga što se razmatra mogućnost sankcija prema pojedincima u kompanijama u našoj zemlji, u vidu zamrzavanja imovine, zabrane putovanja i ekonomskih sankcija, diskutovalo se i o odnosu BiH i EU, te šta trenutna situacija znači kada su u pitanju EU integracije

Kako brojni EU zvaničnici tvrde, prošla godina je izgubljena za BiH, nismo napredovali ni na jednom od 14 ključnih pitanja.

Pokušaji političara iz Republike Srpske na čelu sa članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, da razmontiraju pojedine državne institucije, kao što su VSTV i Agencija za lijekove, čije su reforme duži niz godina finansirane upravo od strane Evropske unije, imaju određenu cijenu.

Kako “Avaz” saznaje iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora, Evropska komija je primila zahtjeve za podršku EU krajem decembra prošle godine, za željezničke/drumske veze i radove na Koridoru 5C. Sporazumi o doprinosu EU za ovaj projekat su vrijednosti oko 600 miliona eura. Ali, taj novac naša država neće dobiti dok institucije opet ne budu u potpunosti funkcionalne.

Drugim riječima, zbog blokada od strane RS i Milorada Dodika, naša zemlja gubi velike količine novca. Prema gruboj procjeni, BiH bi mogla izgubiti skoro 1,5 milijardi eura zbog nefunkcionalnosti državnih institucija.

Kako naši diplomatski izvori navode, EU je i dalje spremna pomoći našoj zemlji ali samo kada ključne institucije, Vijeće ministara, Parlament i Predsjedništvo nastave sa radom. Kako navode, to ne znači biti samo fizički prisutan i odlučivati samo o pojedinim tačkama dnevnog reda, nego obavljati posao u cjelini.

Kada je u pitanju reforma Izbornog zakona, naši izvori navode da su nam ostale dvije do tri sedmice kako bi se postigao finalni dogovor, inače se, kako navode, dovodi u pitanje cijeli izborni proces te hoće li se izbori uopšte održati.