Home Novosti BiH SNSD i HDZ opet zajedno preglasali Bošnjake: Evo kakve su sada zaključke...

SNSD i HDZ opet zajedno preglasali Bošnjake: Evo kakve su sada zaključke donijeli

Nakon sjednice, ovo je komentarisao dopredsjedavajući Doma naroda države Bakir Izetbegović, koji je rekao da Hrvati u Parlamentu mogu da zaustave šta god žele, a da Srbi po defaultu imaju entitetsku većinu.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjedao je danas, a na dnevnom redu su bile teme o Centralnoj izbornoj komisiji BiH, razgovoru triju strana u državi, Centralnoj banci BiH, BHRT-u i drugom.

Na sjednici je danas došlo do svojevrsnog preglasavanja u dvije tačke. Naime, o neregularnosti imenovanja članova CIK-a i inicijativi delegata iz RS-a da se razgovara danas se glasalo drugi put, a da bi zaključci bili usvojeni, bilo je potrebno samo da protiv njega nisu dvije trećine delegata iz entiteta. Inače, kada se glasa u prvom krugu, potrebna je i opća i entitetska većina.

Tako su HDZ-ovi i SNSD-ovi delegati sa 8 “za” i 6 “protiv” usvojili zaključak koji glasi:

Centralna izborna komisija (CIK) nije zakonodavni organ niti ima pravo da donosi odluke iz nadležnosti PSBiH. CIK nije izabrana i imenovana u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Tražimo da se članovi CIK-a izaberu i imenuju na osnovu javnog konkursa, u skladu sa procedurama propisanim Izbornim zakonom BiH.

Ovaj zaključak je bio prijedlog Lidije Bradare (HDZ) koji nije usvojen prošle godine u prvom krugu glasanja i to zbog nedostatka entitetske većine, no danas su (drugi krug glasanja) četiri hrvatska delegata uz entitetsku većinu iz RS-a bili dovoljni za usvajanje.

Na isti način usvojen je zaključak koji su također ranije predložili SNSD-ovi delegati Nikola Špirić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Dušanka Majkić.

Dom naroda podržava inicijativu Narodne skupštine Republike Srpske za razgovor i dijalog između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka – o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu, te ih poziva na sveobuhvatni dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima vezanim za budućnost Republike Srpske i Federacije BiH.

Ovaj zaključak podržalo je također osam delegata Parlamenta BiH što znači da za njih nisu glasali delegati iz Kluba bošnjaka i Zlatko Miletić.

Nakon sjednice, ovo je komentarisao dopredsjedavajući Doma naroda države Bakir Izetbegović, koji je rekao da Hrvati u Parlamentu mogu da zaustave šta god žele, a da Srbi po defaultu imaju entitetsku većinu.