Home Novosti BiH Novi istup Milorada Dodika: Bošnjaci imaju nakaradnu ideju da su oni gospodari...

Novi istup Milorada Dodika: Bošnjaci imaju nakaradnu ideju da su oni gospodari BiH

On je rekao da mu je drago da je Srbija shvatila da je Republika Srpska ono što treba da se podržava i gradi, jer je ovo “integralni prostor sa Srbijom u pogledu nacionalnih, vjerskih, historijskih i svih drugih vrijednosti”.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da su Srbi imali tešku historiju i da ne treba da imaju neizvjesnu budućnost.

“Budućnost srpskog naroda u BiH je neizvjesna zbog neriješenih odnosa koji mogu biti riješeni samo ukoliko svaki narod ima pravo i mogućnost da ispuni svoje želje i svoje težnje ne vrijeđajući druge”, istakao je Dodik u Ribniku.

On je ocjenio da Bošnjaci neopravdano svojataju BiH, konstatujući da ovaj prostor nije samo njihov.

“Oni su umislili da je BiH njihova i da samo oni polažu pravo na nju. Oni su to umislili, to je njihova fiks ideja, ali morat će jednog dana da se okanu svoje nakaradne ideje da su oni gospodari BiH. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri naroda, a to znači da smo mi unijeli Republiku Srpsku u tu sastavljenu BiH. Kako smo je unijeli, možemo je i iznijeti”, naglasio je Dodik.

On je rekao da mu je drago da je Srbija shvatila da je Republika Srpska ono što treba da se podržava i gradi, jer je ovo “integralni prostor sa Srbijom u pogledu nacionalnih, vjerskih, historijskih i svih drugih vrijednosti”.

“Mi Srbiju doživljavamo kao matičnu državu. Bili smo sputani da o tome govorimo, a ako progovorimo dobijali smo kazne za to od međunarodnog faktora. Međutim, narod ne možete ućutkati jer narod jednostavno neće BiH, srpski narod hoće da budu svoji na svome”, poručio je Milorad Dodik.

Govoreći o pomoći Srbije Republici Srpskoj, Dodik je rekao da novac jeste bitan, ali je bitnija pažnja Srbije koja do dolaska predsjednika Aleksandra Vučića nije bilo značajnija.

“Više smo imali bratsku podršku na kojoj smo svakako zahvalni, ali Srbija i Republika Srpska danas rješavaju mnoga pitanja, realizuju značajne projekte kao što su Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju, izgradnja autoputa od Rače pa do Bijeljine, mosta na Rači… Srbija je izgradila i most između Bratunca i Ljubovije i treba biti zahvalan na tome i predsjedniku Vučiću i Vladi Srbije”, istakao je Dodik.

Previous articleVijest koja se neće svidjeti Dodiku / Vučić potvrdio da se uskoro sastaje sa Schmidtom, pa poručio Džaferoviću da se “ne igra sa vatrom”
Next articleŽELJKO KOMŠIĆ UPOZORAVA: “Ovo što Milorad Dodik radi je ludo i tragikomično, a evo šta će mu biti…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.