Home Novosti BiH ŽELJKO KOMŠIĆ UPOZORAVA: “Ovo što Milorad Dodik radi je ludo i tragikomično,...

ŽELJKO KOMŠIĆ UPOZORAVA: “Ovo što Milorad Dodik radi je ludo i tragikomično, a evo šta će mu biti…”

Bosna i Hercegovina će opstati iako ne uđe u Evropsku uniju jer je ona bila i prije EU, rekao je Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je kako se sa kolegom Šefikom Džaferovićem sastao sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, prenosi Oslobođenje.

“Nismo razgovarali o smjeni Dodika, ali sigurno će biti postavljena granica dokle se može ići u destruktivnom ponašanju”, poručio je.

Komšić je danas učestvovao na panel diskusiji ‘Budućnost Evrope – Proširenje’ u okviru Bledskog strateškog foruma. Nakon toga imao je sastanak sa Schmidtom.

“Razgovarali smo sa gdin Schmidtom već treći, četvrti put u vezi sa ovom situacijom u BiH. Džaferović i ja smo iznijeli mišljenje da sve ovo što Dodik radi nije ludo i tragikomično, kako izgleda. Radi se o jednom dobro osmišljenom planu i sve ovo što govori Dodik radi se o obeshrabrivanju međunarodne zajednice. Odnosno da međunarodna zajednica odustane od garancija koje je dala Dejtonskim sporazumom i garancija koje postoje u normalnom demokratskom svijetu – države se ne diraju i ne rasparčavaju. Rekao sam gdinu Schmidtu da i Dodik zna da je to nemoguće izvesti mirnim putem, to se jednostavno ne može desiti. Postavlja se pitanje kome se Dodik obraća? Moje mišljenje je da se upravo obraća međunarodnoj zajednici sa željom da je demorališe, da dignu ruke od nas”, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Sa druge strane to je suluda politika, dodao je Željko Komšić.