Home Novosti BiH OČAJ U DODIKOVIM REDOVIMA: U akciju „spašavanja“ uključen i bivši savjetnik Borisa...

OČAJ U DODIKOVIM REDOVIMA: U akciju „spašavanja“ uključen i bivši savjetnik Borisa Tadića -„Cilj je da sa političke scene skloni važne ljude i obezglavi…“

Bio je član stranke SRCE Zdravka Ponoša, a napustio je tu partiju i javno podržao koaliciju NADA na izborima u Srbiji.

Međunarodna zajednica pokušava kroz sudske procese koji su politički motivirani da sa političke scene skloni važne ljude i obezglavi Republiku Srpsku, a pritisak te iste zajednice daleko je perfidniji nego prije 20 godina, kazao je historičar Bojan Dimitrijević, inače blizak Dodikovom SNSD-u.

Dimitrijević je kazao da je to vidljivo u sudskom procesu koji se vodi pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

-Sarajevska politička čaršija želi unitarnu BiH i to umotava u neku priču o demokratiji ili kroz neka zakonska rješenja. Dodik je prepoznat kao lik koji upravo zastupa otpor Republike Srpske i računa se, ako se on slomi, da će se onda i pritisak ostvariti i da će se u iznalaženje nekih daleko skromnijih političara, skromnih kapaciteta, možda promijeniti stvar u njihovu korist, rekao je Dimitrijević za potkast RTRS-a pod nazivom “Granica postoji”.

-Sudski proces protiv nekoga ko je prepoznt kao lider RS-a je vrlo teška stvar. Vjerujem da će Dodik izdržati sve što treba da izdrži i da će ostati na čelu srpskog naroda na dobrobit Srpske i očuvanja njenih ustavnih i nacionalnih kapaciteta. Činjenica je da je tu jedna jaka ličnost kao što je Milorad Dodik i njegova ličnost čini mi se da simbolizuje taj otpor međunarodnoj zajednici i daje jednu vitalnost toj borbi za očuvanje Republike Srpske, kazao je Dimitrijević.

-Sada imate ove Schmidtove zakonske uredbe kada vas mogu optužiti i protjerati i za nekakav verbalni delikt. Mi smo se u onoj staroj Јugosaviji borili protiv onog člana 133 koji je bio verbalni delikt protiv Tita i države, e sada međunarodna zajednica u BiH uvodi nešto što je bio recidiv komunizma. Nešto što smo vjerovali da smo ostavili za nama, kazao je Dimitrijević.

Podsjetimo, beogradski historičar Bojan Dimitrijević bio je član stranke SRCE Zdravka Ponoša, a napustio je tu partiju i javno podržao koaliciju NADA na izborima u Srbiji.

Široj javnosti postao je poznat kao savjetnik bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, ali i po kontroverznim stavovima. Svojevremeno je javno zagovarao rehabilitaciju zločinca Milana Nedića, fašističkog suradnika iz Drugog svjetskog rata.