Home Novosti BiH Pogledajte koje je sve detalje “iza kulisa” Konaković otkrio kod Hadžifejzovića, govorio...

Pogledajte koje je sve detalje “iza kulisa” Konaković otkrio kod Hadžifejzovića, govorio i o dokumentima koji su procurili u javnost: “Ovo ništa nije dogovoreno niti potpisano”

Pogledajte koje je sve detalje “iza kulisa” Konaković otkrio kod Hadžifejzovića, govorio i o dokumentima koji su procurili u javnost- “Ovo ništa nije dogovoreno niti potpisano”
Pogledajte koje je sve detalje “iza kulisa” Konaković otkrio kod Hadžifejzovića, govorio i o dokumentima koji su procurili u javnost- “Ovo ništa nije dogovoreno niti potpisano”

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković gostovao je u “Centralnom dnevniku” sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji. On je kazao kako dokumenti koji su se pojavili u medijima vezani za navodni dogovor političkih lidera kod Laktaša ne predstavljaju zajednički stav nego samo promišljanja koja nisu prihvaćena.

-Ako nas Evropa otkači u martu, imamo dublji problem da vidimo gdje ćemo. Zapad je jedina opcija. Moj nulti interes je izmjena Izbornog zakona. Šmit (Christian Schmidt) će 100 posto nametnuti izmjene Izbornog zakona ako se ne dogovorimo. Sutra može nametnuti izmjene – rekao je Konaković.

Reakcija Evrope i Amerike

Uvjeren je da će stranci nekoga kazniti.

-Zbog sebe i zbog svojih strahova će Evropa i Amerika reagovati kako pojedini ne mogu ni vjerovati da će reagovati. Ne zbog nas, već zbog sebe – naveo je Konaković.

Govoreći o dogovoru političkih lidera na sastanku kod Laktaša, rekao je da je ono što je dogovoreno da se od Evropske unije zatraži tačan datum pregovora i da će otvaranje pregovora, ukoliko se desi, biti najveći iskorak u historiji Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Šokantno pozitivna vijest

Potvrdio je da je dogovoreno da se u Domu naroda glasa protiv prijedloga zakona SDA i da ide u redovnu proceduru, te da su vidjeli da u njemu postoje jedna ili dvije nepravilnosti.

O obaveznom glasanju Konaković je kazao je da je to šokantno pozitivna vijest.

-HDZ zanima izbor člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda. Imaju deset modela. Nismo dogovorili, ovo je dokument interpetacija jedne strane – istakao je on. Konaković je tokom gostovanja u “Centralnom dnevniku” pojasnio kako HDZ želi da implementira samo izbor člana Predsjedništva BiH, te da trojka nije krila da kreće od izmjene Ustava BiH.

Između ostalog, dodao je i kako je Bosna i Hercegovina sada deset posto jača nego što je bila prije formiranja vlasti.

Pogledajte njegovo gostovanje.