Home Novosti BiH PORUKA SULLIVANA NEĆE SJESTI DODIKU I ČOVIĆU: “Pozivi na secesiju ili treći...

PORUKA SULLIVANA NEĆE SJESTI DODIKU I ČOVIĆU: “Pozivi na secesiju ili treći entitet su prijetnja stabilnosti BiH”

SAD opredijeljene su za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Podržavamo aspiracije BiH za integracije u NATO i EU, poručio je danas u Sarajevu zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan, koji boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.

Cilj posjete, kako je istakao, jeste da političkim liderima i građanima BiH kaže da SAD i dalje ostaju opredijeljene Zapadnom Balkanu.

“Pokušaj da se podrivaju državne institucije, pozivi na secesiju ili uspostavu trećeg entiteta narušavaju duh i pismo Dejtona, te predstavljaju prijetnju stabilnosti BiH i cijele regije”, potcrtao je Sullivan.

Poručio je kako ne želi potcijeniti izazove u formiranju vlasti u BiH, te dodao da je sada vrijeme da politički lideri istupe, pokažu hrabrost i odgovornost da donesu teške odluke, prihvate kompromise i idu naprijed.

“Kada vlast bude formirana, apelujem na vlast BiH da promoviše politike koje će dati više šansi građanima za njihov uspjeh i prosperitet, te da preduzmu neophodne reforme, omoguće integraciju u NATO i EU, kako bi to postala stvarnost”, naveo je Sullivan.

Prema njegovim riječima, prethodna nesposobnost BiH da provede neophodne reforme da bi vlast bila funkcionalnija, efikasnija i odgovornija blokirala je i blokira napredak ove zemlje.

“Isto važi i za nespremnost da se isprave loše stvari, kao što su diskriminatorski etnički kriterijumi koji sprječavaju kandidovanje nekih građana BiH za neke javne funkicije”, upozorio je zamjenik državnog sekretara SAD-a.

Prema njegovoj ocjeni, susjedi BiH napreduju i niko ne želi vidjeti da BiH zaostaje.

“Zajedno SAD, Evropa i naši drugi partneri čvrsto će se obračunavati sa onima koji podrivaju ove principe na bilo koji način, a za one koji su najekstremniji u tome, to uključuje koordinisane sankcije u vezi sa njihovom mogućnosti za putovanje i korištenjem privatne imovine”, kategoričan je Sullivan.

Najavio je da će SAD raditi sa bh. zvaničnicima u borbi protiv vanjskih sila koje, kako je rekao, aktivno nastoje učiniti BiH ranjivijom kada je u pitanju unutrašnja nestabilnost.

“Na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH izrazio sam frustracije Vlade SAD-a tendencijom nekih u javnom životu da iskoriste zapaljivu retoriku koja unosi podjele. Apelujem na više kooperativnosti da bi ova zemlja išla naprijed i da se to radi zajedno”, poručio je on.

Apelovao je i na građane BiH da prioritet daju ne zaštiti etničkih privilegija, koje ih, kako je naveo, odvajaju jedne od drugih, nego promovisanju politika koje otvaraju nova radna mjesta, daju veće šanse, integrisani obrazovni sistem i prosperitet koji žele za svoju djecu.

“Smatramo da etničke divizije stvaraju politički lideri da bi ostali na vlasti”, naglasio je Sullivan.

(SB)