Home Novosti VUČIĆ SE RASKUKAO U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-a: A onda je uslijedio hladan...

VUČIĆ SE RASKUKAO U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-a: A onda je uslijedio hladan tuš…

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljalo je o Kosovu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ambasadorima da je uplašen za budućnost srpskog naroda, ali i cijelog regiona. Navodi da je Priština ugrozila sve Srbe na Kosmetu tako što je podigla takse na 100 odsto, i da ne postoji pravno opravdanje za formiranje “vojske Kosova”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras sa sjednice SB UN Srbima na Kosovu da će Srbija uvijek biti uz njih.

– Braćo i sestre Srpkinje, koristim priliku da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, na mukama koje ste prošli i kroz koje prolazite i da vam kažem da je Srbija uz vas i da će uvijek biti uz vas – rekao je Vučić.

Vučić je pozvao večeras Ujedinjene nacije da preuzmu veću ulogu u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

– Nemamo ništa protiv da dijalog bude pod pokroviteljstvom EU, ali želimo da se Ujedinjene nacije mnogo više uključe u taj proces – rekao je Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koju je, nakon formiranja vojske Kosova, tražila Srbija.

Vučić je rekao da je, pored svega, Srbija spremna da nastavi proces dijaloga, nakon što Priština vrati stvari na pređašnje stanje.

– Mi moramo da vidimo korake i poteze koje će povući Priština, moraju da povuku te užasne tarife i druge poteze i mi ćemo naći načina da omogućimo bezbjednost našeg naroda – rekao je Vučić.

Nakon Vučića na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku o formiranju Vojske Kosova govorio je i Hašim Tači.

– Odluka o formiranju vojske je zakasnila pet godina Zakasnili smo, jer smo čekali volju onih koji je do sada nisu pokazali. Međutim, Republika Kosovo je sada preduzela korak za formiranje vojske. Kažite mi, molim vas, šta je tu neobično – upitao se Tači.

– Demilitarizacija OVK je proces koji je zatvoren u rekordnom roku – naglasio je.

Hašim Tači je pomenuo i to da se borio protiv režima Slobodana Miloševića, rekavši da je ponosan na svoju prošlost.

– Ponosan sam na moju prošlost – izjavio je Tači.

Njemu je argument za odbranu svojih stavova bilo mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu da je deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, a koje je donijeto na zahtjev Vuka Jeremića.

– To je zahtjevala Srbija, to je zahtjevao Vuk Jeremić! Na osnovu toga imamo pravo na vojsku – rekao je Tači.

(SB)