Home Novosti BiH Postoji dovoljno branitelja… / Odakle pravo Vučiću?! – To bi bio početak...

Postoji dovoljno branitelja… / Odakle pravo Vučiću?! – To bi bio početak kraja BiH i toga moraju biti svjesni svi

Bez obzira na želje Dodika da otme imovinu od države, kao i na moguća obećanja iz određenih međunarodnih krugova koje je eventualno dobio Vučić, kako će imovina pripasti entitetima, ta odluka je u rukama članova Parlamenta Bosne i Hercegovine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u posljednje vrijeme sve češće izjavljuje “kako su poljoprivredno zemljište i šume otete od bh. entiteta RS”, na što je oštro reagirala Stranka za BiH.

Tako je Vučić u pripremama za današnji sastanak s Miloradom Dodikom, koji će se održati u Srbiji, rekao kako su mu međunarodni predstavnici kazali, nakon što ih je upitao zbog čega su “oteli nadležnost RS u segmentu poljoprivrede i šumarstva koje im pripadaju po Ustavu i Dejtonu”, da je u pravu i da je potrebno “šest mjeseci da se to vrati”, navodi se u saopćenju Stranke za BiH.

Državnu imovinu Bosne i Hercegovine čini 53,26 posto ukupne teritorije Bosne i Hercegovine. Pod šumom se nalazi 34,95 poato, a pod pašnjacima 11,19 posto teritorije Bosne i Hercegovine. Ustavni sud BiH je donio niz presuda po ovom pitanju u korist Bosne i Hercegovine, navode iz Stranke za BiH.

Postavlja se pitanje odakle pravo Vučiću kao predsjedniku strane države koja je osuđena za kršenje Konvencije o genocidu, jer nije spriječila genocid u Srebrenici, da se uopšte miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine a posebno da komentariše presude Ustavnog suda BiH? Ponašanje Vučića prema Bosni i Hercegovini je krajnje arogantno, dok o državnoj imovini BiH ili nema elementarno znanje, ili ima krajnje opasne namjere. Šta god da je u pitanju, ako želi ostaviti ozbiljan dojam u BiH, onda je sigurno u zabludi, navodi se u saopćenju SBiH.

Iz ove stranke podsjećaju da bez obzira na želje Dodika da otme imovinu od države, kao i na moguća obećanja iz određenih međunarodnih krugova koje je eventualno dobio Vučić, kako će imovina pripasti entitetima, da je ta odluka u rukama članova Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Tako se u saopćenju navodi da postoji dovoljno branitelja BiH u Parlamentu BiH koji nikad neće dići ruku za podjelu zemlje. Ako se dozvoli da imovina u bilo kojem obliku pripadne entitetima, ili jedan njen dio, čime bi se napravio presedan, to bi bio početak kraja Bosne i Hercegovine.

Ovoga moraju biti svjesni svi oni koji imaju pregovaračku ili parlamentarnu moć, a predstavljaju se kao zaštitnici interesa Bosne i Hercegovine, ističu iz Stranke za BiH.

(Oslobodjenje)