Home Archive Pred kapijom Memorijalnog centra u Potočarima ostavljena vreća sa svinjskim otpadom

Pred kapijom Memorijalnog centra u Potočarima ostavljena vreća sa svinjskim otpadom

Nepoznate osobe danas su pred kapijom Memorijalnog centra u Potočarima ostavile vreću sa svinjskim otpadom.

Ovu informaciju saopćili su iz Općinskog odbora SDA Srebrenica te su najoštrije osudili, kako su naveli, ovaj vandalski i sramni čin.

“Riječ je o gnusnom napadu, s ciljem skrnavljenja mezarja za žrtve genocida u Srebrenici, te brutalnog vrijeđanja osjećaja preživjelih i porodica ubijenih Srebreničana, sa jasnim političkim konotacijama. Od nadležnih organa bh. entiteta RS, prije svega policije, očekujemo da što prije utvrde i sankcionišu počinioce, ali i da se utvrdi politička odgovornost za ovakve stvari. Nema dileme da je ovakav postupak moguć samo u ambijentu, u kojem najodgovornije institucije vlasti neprestano negiraju istinu o genocidu, te izražavaju nepoštovanje prema žrtvama kao poželjno ponašanje”, saopćili su iz SDA.

Poručili su da Vlada RS, koja neprestano provodi kampanju omalovažavanja istine i vrijeđanja žrtava genocida, snosi direktnu političku odgovornost za ovakve postupke.

“Kako očekivati da neodgovorni pojedinci i grupe ne vrijeđaju žrtve, kada to najodgovornije institucije vlasti rade? Pozivamo sve odgovorne domaće i međunarodne subjekte, kao i sve građane Bosne i Hercegovine, da pruže podršku i solidarnost žrtvama genocida, te povratničkoj populaciji u Podrinju, koja se bori sa sve većim pritiscima i zastrašivanjima. Postupci poput ovih najbolje govore o moralnoj izobličenosti njihovih nalogodavaca i izvršilaca, ali neka znaju da nećemo šutjeti i da nas neće zaplašiti, te da ćemo na sve ovo odgovoriti sa odlučnom, dostojanstvenom i snažnom inicijativom za zaštitu istine o genocidu, žrtava i porodica preživjelih”, poruka iz OO SDA Srebrenica.

(Klix.ba)