Home Novosti PRIMADONA MARGIT TOMIK-LEVY UPUTILA PISMO AMERIČKOM AMBASADORU: “Šta bi USA građani uradili...

PRIMADONA MARGIT TOMIK-LEVY UPUTILA PISMO AMERIČKOM AMBASADORU: “Šta bi USA građani uradili da po jednom zakonu izađu na birališta a po završetku glasanja Trump promijeni pravila igre?”

Ali mi nismo Amerikanci. Mi nismo ni ljudi. Mi smo po Vama divlje balkansko pleme bez ikakvih prava u sopstvenoj državi. Našim životima može upravljati najobičniji mediokritet Schmidt, osoba vrlo sumnjivog morala.

Primadona sarajevske opere Margit Tomik-Levy uputila je otvoreno pismo američkom ambasadoru u BiH Michaelu Murphyiju u kojem je izrazila svoje neslaganje sa njegovim stavovima.

Ovo pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani g. Murphy, kao građanin ove države i priznati umjetnik i izvan BiH, imam dužnost da Vam se obratim i izrazim ogromno neslaganje sa Vašim shvatanjima stanja u BiH. Neću se vratiti u istoriju nego želim da krenem od izbora. Vaša čestitka nakon izbora započinje ovako:

Čestitamo građanima Bosne i Hercegovine jer su na izborima 2. oktobra koristili svoja demokratska prava. Bilo je ohrabrujuće vidjeti tako veliki broj ljudi koji su glasali …”. Na izbore je poštovani gospodine izašlo svega oko 50% registrovanih birača. Mislite li zaista da smo mi zaostali, nepismeni primitivci koji ce te gluposti preskočiti i nastaviti dalje? Dalje mlako pozivate CIK i Tužilaštvo da otaljaju svoj posao i što prije završe ovaj cirkus od izbora. Pri tome se niste ni osvrnuli na besramnu Shmidtovu intervenciju izbornog zakona. Čak ste ga ohrabrili, pozdravili njegov gnusnii i neprijateljski akt. Šta bi USA građani uradili da po jednom zakonu izađu na birališta a po završetku glasanja Trump promijeni pravila igre? Ja ću Vam kazati. U USA bi izbio II građanski rat, mnogo žešći i krvaviji nego onaj 1861 godine.

Ali mi nismo Amerikanci. Mi nismo ni ljudi. Mi smo po Vama divlje balkansko pleme bez ikakvih prava u sopstvenoj državi. Našim životima može upravljati najobičniji mediokritet Schmidt, osoba vrlo sumnjivog morala. Premijer susjedne Hrvatske je priznao da se sa Schmidtom dogovorio o ovim izmjenama. Šta to govori? Jednostavno je, vi podržavate korupciju i imperijalističke težnje Hrvatske prema BiH. Vi nikada niste osudili način na koji hrvatski državnici omalovažavaju BiH. Niste ih osudili što bez najave ulaze u našu državu i pljuju po njoj, što ne priznaju Sarajevo kao glavni grad BiH i izabrano rukovodstvo kao relevantnog sagovornika. Gospodine, u BiH se desila nezapamćena izborna krađa. Stranački potpuno kompromitovani CIK je legalizirao a Vi je prihvatili kao pobjedu demokratije. Povrh svega, osuđujete istup ambasadora Alkalaja u UN. Mene bi bilo sramota ali vi ste diplomata a toga nema kod Vas. Ambasador Alkalaj je bio blag u odnosu na nas slobodnomisleće intelektualce i ponižene građane BiH. Vama je normalno da mediokritet sumnjivog morala favorizuje 7% extremnih desničara i daje im apsolutnu vlast u BiH. Vama je normalno da se nagrađuje stranka koja je 8 godina blokirala državu, koja ucjenjuje i Dom naroda i Parlamentarnu Skupštinu.

Ili rasistički izborni zakon ili paralisanje države. Svedoci ste da je HDZ-ov premijer Federacije blokirao Ustavni sud 3 godine. Da je HDZ-ov ministar finansija blokirao finansiranje izbora… Za to ih je Schmidt bogato nagradio a Vi ga podržali. Ne bi me čudilo da Schmidt preseli OHR u Mostar a i Vi US ambasadu. Za njih radite sve a za BiH ništa.

Zapamtite dobro g. Michael Murphy, USA su krive za sve naše nevolje. Mi ne bi imali nikakvih problema da se USA nije upetljala u rat 1994-te godine. Vojska Republike srpske je bila pred porazom, Armija BiH je bila pred Banja Lukom kad ju je Administracija USA zaustavila.

Napravili ste nam Dejton, navukli luđačku košulju, napravili nenormalan ustav i podijelili narode. Uništili građansku BiH, vratili nas 80 godina unazad. Vaša je obaveza da ispravite svu štetu koju ste napravili. Prvo treba da uskratite podršku potpuno nesposobnom i kompromitovanom Schmidtu. Ako raspakujete Dejton, uradite to kako Bog zapovijeda, prvo ispoštujte odluke međunarodnih tribunala, presude Sejdić – Finci i druge. Uklonite najsramniju Dejtonsku sramotu – tročlano Predsjedništvo. To nema ni jedna država na svijetu. Evo Vam besplatna ideja, plasirajte je kao svoju. Možda dobijete Nobelovu nagradu za mir i rahatluk. Neka bude jedan Predsjednik svih građana BiH sa protokolarnim ovlaštenjima. Odredite redoslijed: Sveukupno biračko tijelo bira svog predsjednika svaki put samo iz jednog naroda. Prvi Predsjednik da bude iz reda nacionalnih manjina (Jevrej ili Rom. Nimalo Vam nije smetalo što oni 30 godina nemaju nikakva prava u BiH). Zatim, kako kocka odluci- Srbin, Bošnjak ili Hrvat. Do tada će se probuditi građanska svijest kod stanovništva pa će biti mogćca građanska BiH u kojoj više nije bitno ko pripada kojem narodu. Uz najbolje želje”, zaključila je Tomik-Levy.

Slobodna Bosna