Home Novosti BiH SDP-OVAC U SABORU ZAČEPIO USTA DESNIČARIMA: ” Ljubić je tu od 1995.,...

SDP-OVAC U SABORU ZAČEPIO USTA DESNIČARIMA: ” Ljubić je tu od 1995., Komšić je legitiman kao i Plenković”

U Saboru Hrvatske nastavljena je burna rasprava o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH. Zapažen govor imao je i SDP-ov Gordan Maras.

– Reći ću nešto što se nikome neće svidjeti – Željko Komšić je isto legitiman kao i Andrej Plenković. U Saboru vam to ne smeta, a na sav glas se bunite kada se to radi na prostoru druge države, poručio je Gordan Maras i pitao ministricu Pejčinović Burić da li smatra da hrvatskom članu Predjsendištva BiH trebao biti interes BIH ili interes Hrvatske.

Replicirao je i Boži Ljubiću.

– Činjenica da nažalost moramo donositi ovu Deklaraciju je potvrda neusoješne politike koju smo vodili prema Hrvatima u BiH. Kažete da ste i vi i Željko Komšić prolazni, ali od 1995. vi ste i dalje tu, rekao je Ljubiću SDP-ov Gordan Maras.

Mostov Miro Bulj u replici na izlaganje ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, je poručio:

– Vi ste u svom izlaganju govorili činjenice, naveli alate koje Hrvatska ima prema BiH i drugim državama gdje žive Hrvati, sve je to na papiru lijepu, u stvarnosti nema ništa od toga. Određene mjere Vlade ste naveli, sve su dobre. Studenti iz BiH prije godinu dana dali su 20 inicijativa ovdje, ali ni jedne od njih nema u toj deklaraciji.

– Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik MOST-a Božo Petrov je kazao da će MOST uložiti amandmane na prijedlog Deklaracije kako bi se ona konkretizirala i poslala jasnu političku poruku. Petrov kaže da se bez Hrvata iz Bosne i Hercegovine može navedenu Deklaraciju. očekivati demografski slom Hrvatske.

Deklaracija ne treba biti načelna podrška što je bilo zadnjih 20 godina, jer se ovime nastavlja politika Stjepana Mesića. MOST će uložiti amandmane i o tome će ovisiti hoće li oni podržati navedenu deklaraciju. Petrov, među ostalim, navodi da je nužno da MVEP dva puta u godinu dana treba slati izvještaj Vladi RH i Saboru RH o stanju u Bosni i Hercegovini.

(SB)