Home Novosti BiH Skandalozno: Dodik preko ruske misije pisao UN-u i tvrdio da je BiH...

Skandalozno: Dodik preko ruske misije pisao UN-u i tvrdio da je BiH neutralna o ratu u Ukrajini

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napravio je skandalozan presedan u politici kada je putem druge zemlje – Misije Ruske Federacije pokušao intervenisati u Ujedinjenim nacijama (UN).

To potvrđuje pismo ruskog ambasadora u UN-u Vassilyja Nebenzija, koji je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterresu 28. februara proslijedio Dodikovo pismo u kojem on iznosi mišljenje da je “Bosna I Hercegovina neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini”. Također je iskoristio priliku da kritikuje ambasadora BiH Svena Alkalaja.

“U vezi sa situacijom u Ukrajini, ističem da se ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj poziva na lični, jednostrani i neautorizovani potez u izjavi da će BiH biti susponzor američko-albanske rezolucije kojom se osuđuju akcije Rusije prema Ukrajini”, navodi Dodik na početku pisma.

Dalje piše da “zbog čvrstog stava Republike Srpske, relevantnih institucija BiH odgovornih za vanjsku politiku, nije zauzet jednoglasan stav o dešavanjima na istoku Ukrajine u smislu osude Rusije”.

“Podržavajući u potpunosti sve sporazume koji se odnose na hitan prekid nasilja i ratnih dejstava između Ukrajine i Rusije, Bosna i Hercegovina, koja je stradala u svim ratovima tokom cijelog 20. stoljeća, a posebno tokom posljednjeg, ne treba birati stranu”, navodi član Predsjedništva BiH iz RS-a.

“Bosna i Hercegovina treba da bude nepristrasna i neutralna i da ne podržava bilo koju stranu u ovom sukobu, već da da podršku miru i mirovnom rješenju u ovoj situaciji”, pisao je Dodik.

Dalje navodi da svi nacionalni, pa čak i međunarodni akteri, moraju biti svjesni ove činjenice i djelovati odgovorno zarad stabilnosti i mira, ne samo u istočnoj Ukrajini, nego i u Bosni i Heregovini.

“Ako dogovor izostane i ovakva pisma se zanemare, onda imamo situaciju nezakonitih predstavljanja, zasnovanih na lažnom pretvaranju isključivo u cilju širenja dezinformacija koje ne odražavaju stvarno stanje u BiH”, iznio je mišljenje Dodik.

Na kraju navodi da svaki potez međunarodne zajednice, koji ne poštuje spomenutu činjenicu o unutrašnjoj strukturi vlasti u BiH, predstavlja rizik za stabilnost, sigurnost i mir Bosne i Hercegovine.

“U tom smislu, ljubazno molim vašuekselenciju da kao predsjednik UN-a osigurate da sva relevantna tijela u sistemu UN-a budu obaviještena o odsustvu ovlaštenja koje je uobičajeno dozvoljeno bilo kojem zvaničniku da govori u ime svoje zemlje, ali ne i Svenu Alkalaju, koji stalno i iznova zloupotrebljava položaj koji ima da bi ugrozio proces pomirenja i do sada postignute reforme u Bosni i Hercegovini”, napisao je Milorad Dodik.

Lider SNSD-a, kojeg mnogi sada smatraju prvim Putinovim čovjekom na Balkanu, nije osudio rusku agresiju i invaziju na Ukrajinu.

Podsjetit ćemo da je sinoć na hitnoj sjednici Generalne skupšine Ujedinjenih nacija izglasana rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom. Za je glasala 141 država, protiv je bilo pet država, a suzdržano 35. Bosna i Hercegovina, ali i Srbija su među državama koje su glasale “za”.

(Klix/PRESS)