Home Archive Snijeg paralizovao srebrenička sela (FOTO)

Snijeg paralizovao srebrenička sela (FOTO)

Većina lokalnih nekategorisanih puteva na području općine Srebrenica su neprohodni. Visina sniježnog pokrivača u gradu je oko 80 centimetara, a u brdsko-planinskim predjelima oko 100 centimetara.

Iako snijeg ne prestaje da pada, nasreću nema ugroženog stanovništva i trenutno nema potrebe za hitnom intervencijom dostavljanja hrane i lijekovi, potvrdio je samostalni stručni saradnik Službe civilne zaštite Općine Srebrenica Hasudin Mustafić.

Dodaje kako putevi nisu čišćeni, jer već 24 sata konstantno pada snijeg, a nakon prestanka padavina odmah će početi redovno čišćenje lokalnih nekategorisanih puteva u skladu s prioritetima.

“Tokom jutra uspjeli smo kontaktirati predsjednike mjesnih zajednica s područja naše općine i prema njihovim informacijama stanje je uredno na terenu i nema ugroženog stanovništva. U slučaju potrebe, civilna zaštita će reagovati u skladu s mogućnostima”, kazao je Mustafić.

Stanovnici tvrde da je situacija jako loša

“Snijeg je velik i ne prestaje da pada nekoliko dana. Službe za održavanje rade svaki dan, ali tolike su padavine da ujutro ponovo kao da nisu čistili”, kazao je stanovnik mjesne zajednice Sućeska Salko Tursunović.

Iz mjesne zajednice Luka tvrde da situacija nije alarmantna, ali da je dosta zabrinjavajuća.

“S obzirom da smo odsječeni maltene od Srebrenice skoro 20 dana. Činjenica je da je pet puta do sad čišćeno, ali to čišćenje nije i ne može biti u zadovoljavajućoj mjeri, s obzirom da snijeg svakodnevno pada, da vjetar puše. Poslije svakog dolaska tih mašina, put je sat-dva prohodan”, pojasnio je Hamo Zulanović, predsjednik Mjesne zajednice Luka.

Zulanović je uputio apel načelniku Općine Srebrenica Mladenu Grujičiću i svima koji su zaduženi za brigu stanovnika, da obrate pažnju kad je u pitanju dodjela tendera za održavanje puteva.

“Petnaest kilometara smo pješke išli, ovo je katastrofa”, kategoričan je Muhamed Stanković, stanovnik Mjesne zajednice Luka.

Prema informacijama iz elektrodistribucije Srebrenica, trenutno bez napajanja električnom energijom je rejon Zelenog Jadra, a u ostalim dijelovima općine uredno je snabdijevanje strujom, kao i pitkom vodom.

N1