Home Archive Sramotna odluka škole: Evo kakvu je kaznu dobio maturant iz Srebrenice koji...

Sramotna odluka škole: Evo kakvu je kaznu dobio maturant iz Srebrenice koji je nosio “ljiljane”

Bošnjaci Srebrenice opet poniženi!

Radi se o učeniku Avdi Bećiroviću čiji otac Asim kaže da se zbog rješenja Srednjoškolskog centra Srebrenica obratio i ombudsmenu za ljudska prava. Iz škole navedeno da mu je vladanje smanjeno zbog vrijeđanja profesorice

Avdi Bećiroviću, maturantu Srednjoškolskog centra Srebrenica, uprkos žalbi roditelja, upisano je smanjeno vladanje u završnom razredu školovanja. Prema riječima Avdinog oca, Asima Bećirovića, razlog je što je njegov sin u spontanoj maršuti kroz grad u povodu završetka školovanja, držao u rukama zastavu s ljiljanima, a što je zasmetalo jednoj od profesorica. U konačnom rješenju škole pak stoji da mu je smanjeno vladanje zbog vrijeđanja profesorice.

– U svjedočanstvo mu je upisano dovoljno vladanje iako smo se žalili školskom odboru, ali i taj odbor je potvrdio odluku, odnosno, rješenje Nastavničkog vijeća. Žalili smo se i ombudsmenu za ljudska prava u Sarajevu. Mislio sam tužiti školu, ali vidjet ću. U konačnom rješenju stoji da mu je vladanje smanjeno jer je vrijeđao profesoricu, a što naravno nije tačno. Nikada nisu tražili od Avde da im ispriča svoju stranu priče. Krivo mi je zbog svega jer nisu u pravu. Dijete je predalo dokumente na jedan od fakulteta i nadamo se da mu to smanjeno vladanje neće biti prepreka za nastavak školovanja – priča nam Asim Bećirović.

Podsjeća da se sve sa zastavom s ljiljanima dogodilo 17. maja.

– Završio je školu i bila je spontana šetnja kroz grad učenika i nastavnika. I nije samo moj sin nosio zastavu s ljiljanima, već i drugi učenici. U jednom trenutku s druge strane ulice mu je prišla neka profesorica koja ga je pitala je li zastava koja mu je u ruci Bosne i Hercegovine. On je rekao: “Jeste, jesu li one zastave Bosne i Hercegovine”, pitajući za srbijanske zastave koje su na strani ulice gdje je ona bila, nosili učenici. Ona je odgovorila da jesu, na što joj je on odgovorio: “Boga mi vidim profesorice kako vi znate”, i prošao dalje. To je bilo sve – podsjetio je Bećirović.

S ovim slučajem je upoznat i Alija Tabaković, delagat u Vijeću naroda RS-a.

– Čekamo odluku ombudsmena za ljudska prava, bio sam s roditeljima kada su predali rješenje ombudsmenu. Ovo se dogodilo jer je nosio zastavu s ljiljanima. A ako mu je vladanje smanjeno zbog, kako se navodi, “vrijeđanja profesorice”, a nije, onda je to slučaj narušavanja javnog reda i mira, za policijsku stanicu, a ne za nastavničko vijeće. To se nije desilo u dvorištu škole, već na ulici. Maršuta nije prijavljena, mada u školi kažu da jeste, šetnja je bila spontana. Ovo je isključivo političko pitanje. On je samo skrenuo pažnju profesorici da to nije zastava Armije RBiH, već zastava pod kojom je Bosna i Hercegovina primljena u Ujedinjene nacije. Zastava Armije RBiH je sasvim druga i ako to profesorica ne zna, nije se trebala upuštati u raspravu sa učenikom – kazao nam je Tabaković.

(Faktor.ba / ZASREBRENICU.ba)