Home Archive Srebrenički krompir čeka kupca

Srebrenički krompir čeka kupca

Srebreničanka

Fabrika za preradu krompira „Srebreničanka“ iz Srebrenice otvorena je 2015. godine. Dvije godine kasnije, fabrika je obustavila proizvodnju, a desetak proizvođača koji imaju ugovor sa ovom fabrikom ne znaju šta će sa ogromnim količinama krompira.

 

Azem Mašić iz sela Osmače u Srebrenici prvi put je ove godine, računajući na tržište, zasadio krompir. Kada je došlo vrijeme za ubiranje plodova, iako ima ugovor sa „Srebreničankom“, doveden je u situaciju da njegov krompir propada

„Započeli smo sijati krompir proljetos. Dobili smo sjeme, ja sam usijao deset duluma, to je jedan hektar. Sa fabrikom smo sklopili ugovor, međutim, sad ih nema da odvezu krompir. Dolazili su nekoliko puta iz fabrike da obiđu, dolazio je načelnik Grujičić i Cvijetin Maksimović, međutim, krompir i dalje stoji “, izjavio je za UPSMedia Azem Mašić iz sela Osmače u Srebrenici.

Iako se ugovorom fabrika obavezala da će otkupiti krompir, sada je situacija drugačija. Azem je prinuđen da sam traži tržište na koje bi plasirao krompir.

„Evo, ja sam smjestio krompir u jedan podrumčić što prokišnjava, da se smrzne sutra, šta ću od njega, nema ništa. Ovako tražim kupce dalje, sad mi traže u Tuzlu jednu tonu, dalje vidjećemo šta će biti“, kaže Azem.

Pošto od poljoprivrede izdržava porodicu, kaže, nema izbora nego da nastavi da uzgaja krompir.

„Isto ovako ću zasaditi, pa oni ako hoće da otkupe nek otkupe; ako neće, ja neću propasti, koliko god da nađem meni je od koristi, jer ja moram da sijem da se bavim tim, nemam drugih prihoda“, kaže Azem.

U međuvremenu, u kompaniji „Srebreničanka“ došlo je do smjene rukovodstva. Od novog direktora potražili smo odgovore zašto krompir nije otkupljen i šta se dešava sa ovom fabrikom.

„Sa korisnicima smo potpisali ugovore u aprilu. I u ugovoru piše da smo mi obavezni da otkupimo krompir, da su oniKrompir obavezni nama da ga daju, u ugovoru takođe piše koji parametri moraju biti, odnosno koliko u krompiru treba da bude šećera, koliko skroba, koliko masnoće… U ugovoru je i da ukoliko su manji parametri, manaj je cijena. Do 17 odsto je dozvoljena greška. Međutim, u ovom krompiru je i 50 i 60 odsto više skroba, šećera, itd. Jedan korisnik čak i neće da vadi krompir“, izjavio je za UPSMedia Azis Šahusejnov, novi direktor fabrike.

Kako kaže, nije problem količina jer je kompaniji krompir bitan za proizvodnju, međutim, kvalitet je jako loš.

„Taj krompir sa parametrima kao što su u ugovoru, mi ćemo odmah da otkupimo, bez pitanja, po cijeni u ugovoru. Međutim, sad oni nemaju te parametre, niko nema ni blizu toga, opet kažem, dozvoljena je greška 17 odsto, oni imaju 50-60 odsto, to je veliki problem“, kaže Šahusejnov.

Ipak, iz fabrike najavaljuju da će pokušati naći rješenje.

„Nešto ćemo otkupiti, bili smo prije par dana na terenu, gledali veličinu i kvalitet krompira, sad razmišljamo da li i koliko otkupiti, ali nešto ćemo otkupiti da niko ne bi bio u nezgodnoj situaciji“, najavio je Azis Šahusejnov.

Osmace krompirS druge strane, Opština će pomoći proizvođačima i već se traže potencijalna rješenja.

„Pokušaćemo se dogovoriti oko načina skladištenja tog krompira u naše hladnjače, a onda ćemo pokušati naći i tržište, već ima nekih naznaka i zainteresovanih privrednih subjekata koji bi kupili krompir“, obećao je Cvijetin Maksimović, načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj opštine Srebrenica.

Fabrika za preradu krompira azerbejdžanska je investicija vrijedna osam miliona maraka i do nedavno je zapošljavala 25 radnika. Ostaje pitanje gdje će na kraju završiti oko 50 tona krompira koliko je ove godine proizvedeno u Srebrenici.

 

VEZANI ČLANAK: Poljoprivrednici prevareni: Zatvorena fabrika pomfrita u Srebrenici

 

(Upsmedia.ba)