Home Novosti Šta se dešava u Švedskoj? – Admiral NATO-a poslao poruku građanima: Pripremite...

Šta se dešava u Švedskoj? – Admiral NATO-a poslao poruku građanima: Pripremite se na rat, kod kuće morate…

Morate kući imati vodu, radio na baterije i svjetiljku na baterije kako biste mogli funkcionisati prvih nekoliko dana, rekao je Bauer

Admiral Rob Bauer, čelnik Vojnog odbora NATO, pozvao je javni i privatni sektor na Zapadu da se pripremi na period u kojem se bilo što može dogoditi u svakom trenutku, uključujući i rat.

Odgovarajući na pitanje novinara o nedavnim izjavama švedskih čelnika, admiral je kazao kako je dobro da se Šveđani psihički pripreme za rat.

– Morate kući imati vodu, radio na baterije i svjetiljku na baterije kako biste mogli funkcionisati prvih nekoliko dana. To su bazične stvari. Ne kažem da će sutra stvari krenuti po zlu, ali ne možemo biti sigurni da će mir trajati zauvijek. Zato i imamo odbrambene planove, rekao je Bauer.

On je prethodno na tvaranju dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO u Briselu izjavio da je “potrebna je ratna transformacija NATO”,.

Naglasio je kako su vlade i kompanije iz tog saveza ranije živjele u dobu u kojem je svega bilo u izobilju, sve je bilo predvidlvo i moglo se kontrolisati, prenosi Index.