Home Novosti BiH SUKOB SILAJDŽIĆA I ZUKANA PRED TV KAMERAMA: “Neću doći na sjednicu po...

SUKOB SILAJDŽIĆA I ZUKANA PRED TV KAMERAMA: “Neću doći na sjednicu po cijenu mandata”

“Doći ćemo u takvu situaciju da će jedva biti izglasan budžet”, naglašava Silajdžić.

O izmjenama Poslovnika, imenovanju sudije Ustavnog suda, te ostalim temama, govorili su Haris Silajdžić, zastupnik u Zastupničkom domu PFBiH-a i Belmin Zukan, zastupnik u Zastupničkom domu PFBiH-a, u emisiji “Istraga sedmice” Hayat TV.

“U javnosti se proteže teza da ne dolazimo na Zakonodavno-pravnu komisiju. Mi to vežemo sa izborom Vukoje u Ustavni sud. Nema potrebe da građani ispaštaju. Apel je da sazovete Zakonodavno-pravnu komisiju sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je privremeno finansiranje FBiH kako ne bismo došli u potpunu blokadu sistema”, rekao je Silajdžić.

Zukan ističe da Poslovnik govori da je radna obaveza zastupnika doći na sjednice.

“Smatram da je nedolazak bez opravdanog razloga kršenje radne obaveze. Poslovnik kaže da moramo razmatrati sve odluke i prijedloge zakona. Sjednicu zakazujem prema dnevnom redu. U dva mjeseca nismo imali ovako zakazane sjednice Predstavničkog doma. Cijela procedura izbora sudije je zaustavljena 15. marta prošle godine”, odgovara Zukan.

Što se tiče sutrašnje sjednice, Silajdžić govori da će opozicija doći na komisiju, te da se završi priča oko Ustavnog suda.

“Prije svega, kada spominjete našu poslovnu dužnost, postaVljate nas u položaj kao da ste poslodavac. Izabrani smo od naroda. Mi svoj rad i naš nedolazak pravdamo našim biračima. U 3-4 navrata ste organizovali sjedincu Zakonodavno-pravne komisije i 23 tačke na dnevnom redu su izmjene Poslovnika. Sazvali ste novu sjednicu i ostavili ste spornu tačku i kažete da se SDP suprotstavio izboru sudije Ustavnog suda. Vrijeme će pokazati da to što plasirate u javnost nije istina. Imali ste priliku da predložite listu kandidata za sudiju Ustavnog suda. Sjednicu ste prekinuli i nikad je niste nastavili. Opozicija će doći na tu komisjiu, na nastavak i da završimo priču oko Ustavnog suda. Sutra ćemo vidjeti vaše iskrene namjere”, govori Silajdžić.

“Zakone sam stavio na dnevni red smatrajući da trebaju dobiti neophodno mišljenje. Nakon što se niste pojavili, ni te zakone komisija nije mogla razmatrati. Sazvat ću komisiju nakon što je deblokiramo sa svm tim zakonima. Brojnim zakonima smo dali pozitivna mišljenja. Ja vam nisam poslodavac. Nama su poslodavci građani. Građani su nas izabrali. Mislim da je najmanje što možemo uraditi jeste da budemo odgovorni i radimo svoj posao, jasno mi je da oko Poslovnika nemamo isto mišljenje”, dodaje Zukan.

Ukoliko ne bude kvoruma na sutrašnjoj sjednici, Zukan je govorio da li će staviti izmjene Poslovnika na dnevni red.

“Mislim da ćemo odblokirati rad svih komisija koje su blokirane. Parlament ima nadležnost da to uradi. Možemo propisati bilo koji drugi način. Ako se komisija ne može sastati da donese tu odluku, postoji drugi način. Ne može od jula mjeseca da se sastane”, rekao je Zukan.

Silajdžić govori da na sjednicu neće doći po cijenu da mu se oduzme mandat.

“Moje pravo je da ne dođem. Vi ste licemjerna stranka. Sav problem je nastao oko izbora sudije u Ustavni sud BiH. Imat ćete priliku da nastavite sjednicu. Nećemo da učestvujemo u farsi. Sve ostalo je predstava i laž. Blokirani smo i dovodimo se u situaciju zbog nerada Vlade FBiH. Doći ćemo u takvu situaciju da će jedva biti izglasan budžet”, naglašava Silajdžić.