Home Novosti UGLEDNI BEOGRADSKI ANALITIČAR TVRDI: Došli smo do tačke kad se Dodiku i...

UGLEDNI BEOGRADSKI ANALITIČAR TVRDI: Došli smo do tačke kad se Dodiku i Vučiću mora reći: “Stanite ljudi, idete u rat”

Kako navodi, predsjedavajući Predsjedništva BiH svog konja vezao je za Moskvu i opredijelio se za anti-nato politiku, što ni Srbiji nikako ne odgovara.

Koalicija Dodik – Vučić odavno je pogubna i za interese Republike Srpske (RS), ali i Srbije, kaže u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
– Onog časa kada je počeo da promoviše osamostaljenje RS-a, vezujući to za Kosovo, Dodik je postao ozbiljan problem svima, pa i Srbiji – mišljenja je Janjić.

Kako navodi, predsjedavajući Predsjedništva BiH svog konja vezao je za Moskvu i opredijelio se za anti-nato politiku, što ni Srbiji nikako ne odgovara.

– Vučić se tome približio, a već vidimo i da je dobio upozorenja – iduće godine u pristupnim pregovorima s EU Srbiji neće biti otvoreno nijedno poglavlje, osim poglavlja 31, koje se odnosi na vanjsku, sigurnosnu i odbrambenu politiku. I ništa dalje neće se otvarati dok ne uvede sankcije Rusiji – pojašnjava Janjić.

Poruke koje ovih dana šalju Dodik, predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić, tvrdi naš sagovornik, slične su onima kojima se 1997. godine poigravao Slobodan Milošević.

– Tada je Milošević pokazivao zube NATO-u, govorio da će dobiti podršku iz Moskve, da se Srbija može braniti sama…, a dobro znamo šta se dogodilo dvije godine kasnije – napominje Janjić.

Prema njegovim riječima, Dodik, Vučić i Brnabić kao da ne žive na ovoj zemlji i ne razumiju da su SAD riješile da svoj posao završe na Kosovu.

– To što Dodik sada nasilno kandiduje i BiH kao jedan od nezavršenih poslova SAD-a je pogubno, prije svega za njega, jer u ovom izbornom ciklusu Bosna i Hercegovina ne može biti na agendi Donalda Trumpa. Ona je problem Evrope – ističe Janjić.

Ovakva retorika, upozorava, direktno udaljava Srbiju od EU i neke normalne saradnje s NATO-om, te je vezuje za gubitničku stranu.

– Po svim porukama iz Moskve, jasno je da je ruska prijestonica preko Sirije i Gruzije napravila dogovor koji se tiče zapadnog Balkana i članstva Srbije u NATO-u, a s druge strane, pitanje BiH vezala za federalizaciju Ukrajine. Tolika neupućenost u međunarodnu politiku, a dio tih rusko-američkih razgovora odvijao se upravo u Beogradu, prosto je fascinantna. Ili se radi o neznanju, što bi bilo i razumljivo, ili se radi o namjeri da se žrtvuju Srbi i ponovo uvuku u rat – kaže Janjić.

Naglašava kako smo došli do tačke kad se Dodiku i Vučiću mora reći: “Stanite ljudi, idete u rat. Ovo vas vodi u rat ponovo s najvećim silama svijeta – NATO-om, uz distancu Rusije”.

– Niko neće braniti RS, a vojske nemaju, pare su potrošili na druge stvari – potcrtava Janjić.

Prokomentarisao je i sinoćnju donatorsku veče u okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja je u Banjoj Luci održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RS-a Željke Cvijanović. Donatorskoj večeri prisustvovali su Dodik, Cvijanović, premijeri RS-a Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, i druge visoke zvanice, a prema prvim procjenama, prikupljeno je više od 1,4 miliona KM.

Janjić ocjenjuje kako se radi o vrhuncu cinizma i ignorisanja naroda.

– Pa, tamo su sjedili milioneri. Kako ih nije sramota? Prave cijeli cirkus oko tzv. pomoći djeci, umjesto da su anonimno otvorili novčanike i uplatili dva miliona. I da to niko od njih ni ne osjeti. Dakle, radi se o jednoj politici koja ne priznaje realnost, ljude, ali ni djecu – zaključuje Janjić u razgovoru za Vijesti.ba.