Home Novosti BiH VELIKA UZBUNA U MOSTARU, NAKON UPOZORENJA IZ AMERIKE: Pogledajte kako Čovićev novinar...

VELIKA UZBUNA U MOSTARU, NAKON UPOZORENJA IZ AMERIKE: Pogledajte kako Čovićev novinar brani šefa na HRT-u, za sve krivi…

-Ja ne bih želio sutra zbog političke krize da netko zatvori plinovod iz Sarajeva, da kažem ovako brutalno, u Posušju, kaže Čović.

Oštro intonirano pismo američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena šefovima diplomacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da utječu na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića da prestane s opstrukcijama izgradnje plinovoda koji bi trebao spajati Hrvatsku i BiH – izazvalo je burne reakcije u javnosti. Neslužbeno se spominju i američke sankcije Čoviću.

Južna plinska interkonekcija od strateškog je interesa za BiH i hrvatski narod jer prolazi kroz većinske hrvatske županije, kaže predsjednik HDZ-a BiH.

-Kao što imamo BH-Gas, imat ćemo i Južnu plinsku interkonekciju, i nitko se ne može na to ljutiti, koja će biti također u vlasništvu Vlade Federacije BiH sto posto. Znači, ne može nitko govoriti o nečijim interesima, ja apsolutno nemam nikakvih interesa, nadam se da ni partneri s druge strane nemaju privatnih interesa, poručio je Čović.

Budući da predviđeni plinovod ide od Zagvozda u Hrvatskoj, preko Imotskog, do Posušja, potom Tomislavgrada, sve do Središnje Bosne, Čović traži da to sjedište plinske kompanije bude u Mostaru.

-Ja ne bih želio sutra zbog političke krize da netko zatvori plinovod iz Sarajeva, da kažem ovako brutalno, u Posušju, kaže Čović.

Čović je jučer poručio da ne odustaje od svojih planova usprkos upozorenjima iz SAD-a, a posebno je zanimljiva medijska kampanja koja je pokrenuta iz Mostara usmjerena prema kompaniji BH Gas koja bi trebala upravljati tim plinovodom.

-Takva se kompanija sad stavlja u prvi plan kao nositelj posla koja bi trebala određivati izgradnju novoga plinovoda i plinske trase koja dolazi sa zapada. Mislim da su strateški, energetski, geopolitički opravdani interesi Hrvata u Bosni i Hercegovini, koji već imaju svoju elektroprivredu, HT, HP, da nadziru i taj plinski biznis jer tako stvari u Bosni i Hercegovini funkcioniraju, kaže Zoran Krešić, medijska perjanica Čovićevog HDZ-a.

Pogledajte video.