Home Novosti BiH VIJESTI IZ SNSD-a NAKON SASTANKA KOALICIJE NA DRŽAVNOM NIVOU U LAKTAŠIMA: “Napravljen...

VIJESTI IZ SNSD-a NAKON SASTANKA KOALICIJE NA DRŽAVNOM NIVOU U LAKTAŠIMA: “Napravljen je…”

(…) značajan napredak po pitanju Izbornog zakona BiH.

Sastanak je održan u Laktašima, a domaćin je bio SNSD. Na sastanku su učestvovali predsjednici političkih stranaka koje učestvuju u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

“Na današnjem sastanku postignut je važan iskorak o ključnim pitanjima na evropskom putu BiH. Napravljen je značajan napredak po pitanju Izbornog zakona BiH koji će se finalizirati tokom februara. Politički lideri obavezali su se da nastave konstruktivne partnerske razgovore sa ciljem postizanja dogovora u navedenom roku”, jedino je što je navedeno u šturom SNSD-ovom saopštenju, prenosi N1.

Podsjetimo, izmjene izbornog zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa u BiH aktuelizirao je 19. decembra visoki predstavnik u BiH, Christian Schdmidt, saopštivši da će nametnuti izmjene ukoliko politički lideri o njima ne postignu dogovor.

Upravo je predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, taj koji se ovakvoj intervenciji oštro suprostavlja. U jednom od posljednjih istupa naveo je kako bi intervencija značila kraj evropskog puta BiH.

Ipak, nakon današnjeg sastanka ponovo se oglasio Dodik napisavši kako “kad postoji volja, postoji i način da od naroda izabrani lideri razgovaraju i odlučuju”.

“Današnji sastanak je bio konstruktivan, što nas dovodi u poziciju da dogovor o Izbornom zakonu finaliziramo tokom februara”, dodao je na X profilu.