Home Novosti BiH Zbog zastave s ljiljanima mediji u RS” razapeli potporučnicu OS BiH Aminu...

Zbog zastave s ljiljanima mediji u RS” razapeli potporučnicu OS BiH Aminu Pilavdžiju

Zbog zastave s ljiljanima mediji u RS” razapeli potporučnicu OS BiH Aminu Pilavdžiju
Zbog zastave s ljiljanima mediji u RS” razapeli potporučnicu OS BiH Aminu Pilavdžiju

Amina Pilavdžija, mlada potporučnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, naljutila je medije iz Republike Srpske i Srbije objavom na kojoj se vidi kako muškarac skida zastavu Republike Srpske i umjesto nje stavlja zastavu Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima.

Riječ je o fotografiji koja je nastala u (post)ratnom periodu, a mediji iz RS i Srbije su prvu zvaničnu zastavu naše zemlje predstavili kao zastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tako se u tim medijima, inače bliskim predsjednicima RS i Srbije Miloradu Dodiku odnosno Aleksandru Vučiću, mogu pročitati naslovi poput “SKANDALOZNO: Mlada potporučnica Oružanih snaga BiH potpiruje mržnju (FOTO)”, “MEGA SKANDALČINA U BIH Mlada potporučnica Oružanih snaga BiH potpiruje mržnju, OVO JE BRUKA”…

Pilavdžija je na društvenim mrežama objavila i snimak iz kolone automobila koji su kroz Zenicu prodefilovali 9. januara sa zastavama i simbolima Bosne i Hercegovine kao odgovor na neustavni dan RS koji se tog datuma proslavljao u RS.

Povodom ovog događaja reagovao je i zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu Milorad Kojić koji je kazao da Pilavdžija mora biti sankcionisana zbog “poruka mržnje koje šire netrpeljivost”.

Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane BiH, potez mlade potporučnice okarakterisao je kao “širenje mržnje i netolerancije prema Republici Srpskoj i srpskom stanovništvu”.

Dodao je kako će protiv Pilavdžije biti podnesena krivična prijava ukoliko se utvrde elementi krivičnog djela piše Oslobođenje.